Hát most teljesen kizárva érzem magam a politikai folyamatokból állampolgárként. Igen, 2010 óta kizárva is gondolom, még úgy is, hogy egy komoly civil szervezetben dolgozom, aki politikai folyamatokban, vagy a politikával határos folyamatokkal foglalkozik, de még így is. Korábban egyébként nem éreztem ennyire kizárva magam, de azért közben azt is gondolom, hogy így ez sajnos a vagy legalábbis az állampolgár azért így nagyjából ki van zárva a politikai folyamatokból, tehát lehet tüntetni meg nem tudom cikkeket írni, meg civil szervezetben dolgozni. Azért ez nálunk nagyon erős korlátokkal működik. Vannak olyan társadalmak, ahol sokkal inkább be lehet vonódni civilként, vagy egyszerű állampolgárként. Ott sokkal nagyobb hatást lehet elérni, de szerintem nálunk ennek nincsen hagyománya, és nincsen mechanizmusa sem, hogy ez tényleg működjön.
Well, right now I feel completely excluded from political processes as a citizen. Yes, since 2010, I feel excluded, even though I work in a serious civil organization that deals with political processes or processes bordering on politics, but even so. Previously, I didn’t feel this excluded, but at the same time, I also think that unfortunately, or at least the citizen is generally excluded from political processes; so, you can protest, or I don’t know, write articles, or work in a civil organization. But this operates with very strong limitations here. There are societies where one can be much more involved as a civilian or a simple citizen. One can achieve a much greater impact there, but I think here we have no tradition for this, and there is no mechanism for it to actually work.