Až na věky.

Hodně dlouho jsem se rozhodoval, ke kterýmu tématu přidám svůj pohled na věc. Popravdě jsem se dlouho vůbec dokopával k tomu něco napsat. A asi bych ani nic nenapsal, kdyby mě o to můj dobrej kámoš nepožádal.

Nicméně bych se tady rád podělil o svůj nedávnej zážitek.

Sedím takhle jednou už celkem pozdě u počítače a v rámci prokrastinace dělám určitě něco naprosto neužitečnýho. Když na mě blikne přijatá zpráva na fejsbůku. Je to zpráva v konverzační skupině rodina. Tu skupinu máme s blízkejma členama rodiny, abychom zůstali v kontaktu. Hážem si tam fotky, zajímavý linky a píšem si, kdo se jak zrovna má. No a do tý skupiny ségra poslala video cca z roku 2014 o tom, jak bude vypadat Evropa za 10 let.

Byl to takovej ten klasickej propagandistickej hoax bullshit, kterej se celkem masivně šířil internetem před minulejma parlamentníma a prezidentskejma volbama. Bylo v něm něco ve smyslu, že do deseti let zaplaví Evropu džihádisti, všem nám uřežou hlavy, znásilněj naše ženy a zabijou naše děti. To mě samozřejmě vytočilo. Video jsem znal už z minula, a rozčílilo mě, že ségra šíří takový kraviny. Navíc ve skupině, kde to vidí mamka nebo babička, který se už takhle bojej, že se nám v tom hrozným světě něco stane. Načež jsme si se ségrou sáhodlouze vyměňovali názory. Trochu ostřeji než bych chtěl. A stejně jsem ji nepřesvědčil, že je to blbost.

A proč to píšu? Chtěl jsem říct, že mě naše hádka utvrdila v mý domněnce, že náboženství je zlo.

Nejsem věřící, ikdyž jsem vychovanej podle, jak se říká, křesťanských hodnot. Jakože nezabiješ, nepokradeš, miluj bližního svýho a tak. Jakože podle těch hodnot, kterýma se tak vehementně oháněj všichni, kteří by všechny imigranty nejraději posílali do plynu, svý rodiče šoupli do domova důchodců a svýmu sousedovi přejou všechno nejhorší. Ale to je zase jiný téma.

Každopádně do kostela nechodím a v Boha nevěřim. Je sice fajn, že se lidi maj komu svěřit a k čemu obrátit, když je jim těžko. Ale ve chvíli, kdy začnou podnikat křižácký výpravy, upalovat sousedky jako čarodějnice, zneužívat děti nebo se odpalovat v autobusech plnejch lidí, tak je něco špatně.

Věřim v to, že existuje něco víc, než může náš malej mozeček pobrat. Možná, že je nějakej osud. Možná, že existuje karma. A možná, že my si ten osud a vesmír, ve kterým žijeme, vytváříme sami. Ale rozhodně tomu nebudu říkat Bůh a nepůjdu kvůli tomu zabíjet jiný lidi. Říkám tomu prostě příroda.

1 Like

Ahoj Vojto, díky moc za příspěvek a sdílení osobního příběhu. Vlastně`s otevřel celou řadu dost zásadních otázek. Byl jsem náhodou včera nakupovat nějaký dárky-knížky a v jednom větším knihkupectví jsem náhodou narazil na doslova hromadu těhletěch publikací: Kronika zániku Evropy - Vondruška Vlastimil | Moba Knihy. Zajímavý bylo, že byla schovaná úplně vzádu v rohu za bukem, skoro jako by se za ni knihkupectví tak trochu stydělo - ale evidentně se jedná o nastávající hit vánoční sezóny. Knížku jsem nečetl, nemůžu ji hodnotit, nevím jak přesně ji intepretovat jinak než podle názvu a obalu. Každopádně pro základní vnější kritiku pramene mi stačilo, že nakladatelství Moba není známé zrovna filozofickou produkcí a trochu perlička, autor je na zadní straně titulován jako “zakladatel rodu”:). Tak mě napadlo, jestli chápu apokalyptický abstrakt správně, kolika jak řikáš maminkám a babičkám zpříjemní Vánoce. Autor sám uvádí, že jde o dílo literární a má určitě plný právo dát své fantazii průchod. Nejlepším lékem se mi zdá nabízet i opačný pohled prostřednictvím třeba knížky, která situaci popisuje jinak, snad existuje alespoň jedna do páru ke každý strašící. S lidma, který už názor mají, je pak občas náročný hnout (já jsem taky docela tvrdohlavej, ale snažím se:)
Já sám v božstva taky nevěřím, ale zase si říkám, že každá myšlenka se dá “unést” a proměnit v kolektivní identitu, která si vyžaduje loajalitu. U nás křesťanský hodnoty unesl Tomio Okamura a prodává svoji verzi líp než sama křesťansko-demokratická strana v zemi kde většina neví, co křesťanský hodnoty jsou a tak si to rádi nechají vysvětlit od někoho kdo hodně křičí - zároveň by měl potíž s maturitou z dějepisu a přitom všechny argumenty podkládá “historií”. Předpokládám, že v muslimském světě to asi funguje obdobně…

Ahoj Vojto, dík za příspěvek, musím se podělit o podobnou zkušenost - v rodině máme taky pár členů, kteří mají naprosto jasno (jakože jsem od nich někdy slyšel něco ve stylu, že za komunismu bylo v jistých ohledech líp - ale protože byli moji rodiče aktivní disidenti, nikdy jsem to explicitně neslyšel…). Když jsem oněm zmíněným před nějakou dobou na rodinný sešlosti ukazoval tuhle platformu Edgeryders, vyvolal jsem naprosto afektovanou hádku (pocitovou, bez argumentů) o tom, co že si to EU zase vymýšlí a proč nepodporuje radši “normálního člověka”, což mi přišlo poměrně smutný… Můj argument, že tvorba virtuální “občanský” komunity je podle mě rozhodně prospěšná vyslyšen nebyl a velmi rychle se hovor ztočil na flame proti jakkoli vyšší myšlence (než je zvyšování důchodů nebo omezování soc. dávek "neprizpusobivým). Debata se v rámci zachování kultury stolování změnila radši na klábosení o počasí… Kroniku zániku Evropy vod Ježíška nedostanou, ale když tak přemýšlím, koho tahle část mojich genů asi volí, na Letnou jsem je ani nezval… Jen přemýšlím, jestli je tohle patová situace navždy… Vojto, když se k původní diskusi se ségrou vrátíš, je to už tolerantnejší a faktičtější diskuse, než onehdá nad tim hoaxem? :slight_smile:

1 Like