Hodně dlouho jsem se rozhodoval, ke kterýmu tématu přidám svůj pohled na věc. Popravdě jsem se dlouho vůbec dokopával k tomu něco napsat. A asi bych ani nic nenapsal, kdyby mě o to můj dobrej kámoš nepožádal.
Nicméně bych se tady rád podělil o svůj nedávnej zážitek.
Sedím takhle jednou už celkem pozdě u počítače a v rámci prokrastinace dělám určitě něco naprosto neužitečnýho. Když na mě blikne přijatá zpráva na fejsbůku. Je to zpráva v konverzační skupině rodina. Tu skupinu máme s blízkejma členama rodiny, abychom zůstali v kontaktu. Hážem si tam fotky, zajímavý linky a píšem si, kdo se jak zrovna má. No a do tý skupiny ségra poslala video cca z roku 2014 o tom, jak bude vypadat Evropa za 10 let.
Byl to takovej ten klasickej propagandistickej hoax bullshit, kterej se celkem masivně šířil internetem před minulejma parlamentníma a prezidentskejma volbama. Bylo v něm něco ve smyslu, že do deseti let zaplaví Evropu džihádisti, všem nám uřežou hlavy, znásilněj naše ženy a zabijou naše děti. To mě samozřejmě vytočilo. Video jsem znal už z minula, a rozčílilo mě, že ségra šíří takový kraviny. Navíc ve skupině, kde to vidí mamka nebo babička, který se už takhle bojej, že se nám v tom hrozným světě něco stane. Načež jsme si se ségrou sáhodlouze vyměňovali názory. Trochu ostřeji než bych chtěl. A stejně jsem ji nepřesvědčil, že je to blbost.
A proč to píšu? Chtěl jsem říct, že mě naše hádka utvrdila v mý domněnce, že náboženství je zlo.
Nejsem věřící, ikdyž jsem vychovanej podle, jak se říká, křesťanských hodnot. Jakože nezabiješ, nepokradeš, miluj bližního svýho a tak. Jakože podle těch hodnot, kterýma se tak vehementně oháněj všichni, kteří by všechny imigranty nejraději posílali do plynu, svý rodiče šoupli do domova důchodců a svýmu sousedovi přejou všechno nejhorší. Ale to je zase jiný téma.
Každopádně do kostela nechodím a v Boha nevěřim. Je sice fajn, že se lidi maj komu svěřit a k čemu obrátit, když je jim těžko. Ale ve chvíli, kdy začnou podnikat křižácký výpravy, upalovat sousedky jako čarodějnice, zneužívat děti nebo se odpalovat v autobusech plnejch lidí, tak je něco špatně.
Věřim v to, že existuje něco víc, než může náš malej mozeček pobrat. Možná, že je nějakej osud. Možná, že existuje karma. A možná, že my si ten osud a vesmír, ve kterým žijeme, vytváříme sami. Ale rozhodně tomu nebudu říkat Bůh a nepůjdu kvůli tomu zabíjet jiný lidi. Říkám tomu prostě příroda.