What makes it easy – or difficult – for people your age to get involved in something that matters?
Tinerilor de vârsta mea le este greu să se implice în activități civice care contează(ex.: voluntariat, petiții, proteste, workshop-uri etc.), fie din cauza lipsei de timp, fie din cauză ca provin din orașe mici, cu puține sau aproape zero oportunități, din cauză ca nu sunt deșeului de informați în școală sau în societate de aportul pe care îl pot aduce și poate pentru ca sunt inhibați și introvertiți.
Comoditatea si stima de sine scazuta sunt principalele obstacole ale tinerilor din ziua de azi in a se implica in orice. Faptul ca nu au incredere in ei, ca au senzatia ca vor fi judecati si vesnica scuza “nu ma pricep/nu i de mine” sunt barierele care le reprima dorinta de nou si visurile. Atuul societatii actuale este tehnologizarea industriei si comunicarea eficienta.
Poate ca le este greu fie din cauza programului, fie poate din cauza posibilitatilor. De asemenea, sunt si vremurile astea in care credem ca altcineva va face ce am putea face noi si preferam sa stam fara griji. Foarte multi nici nu sunt constienti de anumite lucruri care cer schimbare si nici nu se strufoca sa afle. Poate ca implicarea necesita timp, idei, implicare mentala si fizica (de care nu prea avem chef mereu) si asta este “inconvenient” pentru tinerii din ziua de azi.
Voluntariatul este felul în care îți lași sufletul să respire prin alți oameni. Este arta de a dărui timp și atenție, un gest mic care deschide uși mari într-o lume care cere mereu dovadă de profit. Mulți ezită pentru că nu știu cât poate însemna o clipă oferită, dar adevărul e că binele se multiplică tăcut. Când ajuți, devii voce pentru cei care nu pot striga și punte pentru cei care nu pot trece. Și, fără să ceri nimic, ajungi să primești.
Venind dintr o comunitate mica, ideile si opiniile sunt deobicei cenzurate de oamenii mai mari, persoane ce considera ca varsta este importanta, ca este o calitate, iar adolescentii sunt incapabili de a participa in comunitate, de a aduce îmbunătățiri sau chiar sa invete adultii ca uneori varsta poate fi si un defect. Adolescentii doresc schimbare, adolescentii cauta schimbarea atat la nivel local cat si pe plan national, cautam schimbarea dar simtim ca nu strigam destul de tare chiar daca folosim megafoane. Suntem nevoiti sa facem lucruri cumplite…sa renunțăm la ideologiile si la principiile ce ne ar bucura doar sa satisfacem, sa satisfacem liderii ce se bucura doar de libertatea lor nu de libertatea vocilor pe care ar trebui sa le asculte si astfel, tinerii nu se mai implica, doar împachetează si cauta zborul cel mai indepartat acolo unde cred ca vocea este auzita, iar oamenii de dincolo sunt zane magice ce ii asculta si ii fac sa se simta acasa printre straini.
Consider că pentru oamenii de vârsta mea, implicarea în ceva cu adevărat semnificativ este naturală, deoarece suntem constant conectați la idei, comunități și oportunități care reflectă valorile noastre. Platformele sociale amplifică impactul vocilor noastre, iar mulți dintre noi simt o responsabilitate reală de a influența viitorul. Când realizăm că până și acțiunile modeste pot genera schimbări autentice, implicarea devine nu doar ușoară, ci împlinitoare.
E dificil pentru oamenii de varsta mea sa se implice intr-o activitate importanta,deoarece din cauza varstei sunt de cele mai multe ori desconsiderati,oamenii din jur gandindu-se ca niste simplii liceeni nu ar putea avea niciodata idei benefice subiectului respectiv,asadar de cele mai multe ori vocea tinerilor apopiati varstei mele este ignorata.
Implicarea poate fi dificilă atunci când nu știi de unde să începi sau când simți că efortul tău nu contează suficient. Poate fi greu și dacă oamenii din jur nu te susțin, sau dacă te fac să crezi că nu are rost ceea ce încerci să faci. Alteori apare lipsa de timp, oboseala sau sentimentul că nu ești destul de pregătit. E complicat și pentru că uneori rezultatele nu se văd imediat, iar asta te poate face să te îndoiești de tine.
Cred că ceea ce face mai ușor pentru oamenii de vârsta mea să se implice în ceva important este accesul la informație și la social media. Putem găsi rapid cauze, comunități și oportunități. De asemenea, este mai ușor să ne conectăm cu persoane care cred în aceleași lucruri și să începem ceva împreună.
Ce face lucrurile mai dificile este sentimentul că vocea noastră nu contează cu adevărat. Uneori, adulții nu iau tinerii în serios. În plus, școala, examenele și presiunea legată de viitor ne ocupă mult timp și energie. Și, sincer, uneori pur și simplu nu știm de unde să începem.
Consider că, generația din ziua de astăzi, adică aceea din care fac si eu parte, este foarte dificilă și cu percepții foarte diferite, ceea ce imi îngreunează puțin posibilitatea de a răspunde amplu la întrebarea adresată. Însă, ceva ce eu consider general valabil, este ca daca reușești sa te conectezi cu un tânăr si sa l faci sa se simta ascultat, il vei determina, dându-i incredere in el, sa continue sa se dezvolte, adica sa se implice mai mult, iar asta cred ca putem cataloga ca fiind destul de usor, daca exista dorinta din ambele parti.
consider ca motivația poate fi cel mai bun exemplu, alături de valorile personale și comunitatea din care fac parte sau cea pe care vor să o construiască
pentru ca tinerii să se implice au nevoie de un climat socio-educativ sigur, interactiv și care să rezoneze cu ceea ce cred ei și ce îi pasionează. cel mai important este ca ei să se simtă “văzuți”, apreciați și ascultați. Atunci când sunt îndeplinite aceste criterii, totul vine de la sine.
cea ce face să fie ușor este să crezi în ceea ce faci și să îți dorești să fie mai bine. dorința , oricât de mică ar fi, este scânteia care transformă acțiunea în pasiune. fără această dorință de schimbare, voluntariatul și implicarea civică riscă să devină o obligație, nu o bucurie.
unii nu se implică din lipsă de spirit civic, interes, motivație, clasicul “mie nu îmi iese nimic cu asta îmi pierd timpul”. cred ca este foarte important sa le arătăm ca implicarea aduce sens și ca fiecare schimbare începe de la noi înșine
Implicarea poate parea mult mai usoara atunci cand simtim ca vocea noastra este ascultata si conteaza si avem sprijin din partea celor din jurul nostru,astfel fiind valorificati ca persoane pentru eforturile noastre si facandu ne sa ne dorim din ce in ce mai mult sa fim implicati in cat mai multe activitati.
Cred ca ceea ce face dificil pentru peroanele de varsta mea sa se implice in ceva care conteaza este varsta. Lumea nu prea asculta parerea unui copil pentru ca se gandesc ca nu avem cum sa stim mai bine ca ei, ca noi suntem inca mici nu avem experientele lor. Pe langa asta poate fi dificil deoarece apar gandurile acelea ca poate nu o sa iasa si ca nu o sa poata schimba ceva ceea ce descurajeaza majoritatea tinerilor. Totusi cred ca daca exista dorinta, curaj si oameni care sa ii sustina tinerii pot depasi orice obstacol. Cred ca greutatile sunt ceea ce fac implicarea mult mai valoroasa in comunitate.