Ja sam počeo iako je bio plan da Noemi priča o Edgeryders organizaciji.
Pokušao sam da vam dočaram ko su Edgeryders, koje su naše vrednosti i šta konkretno nudimo zajednici u Bečeju.
U par rečenica:
Cilj nam je da čujemo vaše priče, kroz njih saznamo šta su vam interesovanja, ciljevi i koje prepreke vam stoje na putu do ispunjenja tih ciljeva. Kroz vaše priče cemo zajedno doći do ideja kako poboljšati kvalitet života u vašoj sredini. U Srbiji se formiraju zajednice u više gradova. Mi ćemo ići u zajednice koje su aktivne i žele nešto ostvariti.
Mi ćemo podrzati sve projekte koji ispunjavaju 2 uslova:
- Fokusirani su na dobrobit zajednice
- Samoodrživi su (poslovni plan jasno pokazuje kako se projekat finansira kad prodje period finansiranja iz EU ili neke treće stranke)
Pričao sam malo o inostranstvu i o tome zašto je važno stvoriti sredinu za mlade ljude u kojoj se mogu ostvariti. Sa druge strane, mladi treba da putuju, skupljaju novo znanje, nova iskustva i vide primjere najbolje prakse iz cijelog svijeta. Mi ćemo rado spajati mlade ljude koji imaju pitanja sa medjunarodnim mentorima i omogućiti im putovanje u inostranstvo. Na primjer mi u Briselu imamo sobe u koje često dodju članovi Edgeryders zajednice. Dok su tu ne plaćaju ništa već rade na projektima sa nama i uče nove stvari. Otkrivaju Brisel i Belgiju itd.
Zoli - ekoBečej:
@ekoBečej su aktivni već 9 god i organizuju radionice sa ciljem razvijanja kreativnosti sa prosvetnim ustanovama. Kako upotrebiti tj reciklirati otpad. Poneo je uzorke sa radionica koje je pokazao učesnicima. Tehnike pravljenja nakita i praktičnih stvari od dnevnih novina.
Pita Dane: Kako se pravi smjesa od papira i vode od koje se presovanjem dobijaju predmeti? Papir se pokvasi vodom, ako može bez hemikalija i kada se iscijedi može se dok je vlažan oblikovati a zatim i suši. Zainteresovani mogu i na internetu da vide kako se rade razne tehnike. Nikako se ne smije nakon oblikovanja dirati dok se ne osuši.
Dane odgovara Jasenu: Na deponiji postoji razdvajanje plastike od ostatka smeća.
Zolika objašnjava mogućnosti koje još ne koristite u Bečeju:
Kompostiranje-kako pravilno organski otpad odlagati da se to može koristiti. Ideja o skupljanju lišća sa ulice koje bi bilo korisno dalje.
Dr. Nick:
Priča o svom životu, putovanjima po svijetu i ljubavi prema otadzbini koja ga je uvijek vukla u Srbiju.
Priča o 7 stubova kvaliteta, što su i osnovni stubovi zdravlja kod ljudi:
fizički, društveni, mentalni, emotivni, duhovni, ekološki i poslovni.
Istraživanje o tome za čim su ljudi najviše žalili na samrti?
Nisu znali šta je sreća i nisu se usudili da odluče šta je sreća.
Kapital za sreću je uvijek samospoznaja: Ko sam i šta sam? Prihvatanje sebe je prvi i osnovni uslov za sreću.
Dalje priča o tome zašto su danas ljudi pismeni ali slabo se bave uzročno- posljedničnim razmišljanjem. Strah od znanja. Kontinuitet kao najvažniji za uspijeh. Psihološke barijere se ruše psihološkim uspijehom. Povećana motivacija je rezultat psihološkog uspijeha.
Odgovornost za sopstveni život. To je jednostavno neophodno za uspijeh. Personalni menadzment i važnost istog, bez koga nema pomaka ka uspijehu. Riješenje je biti svoj, ko ne voli sebe ne može biti dobar drugima.
Ako želimo bilo šta da promenimo u životu, moramo da promijenimo frekvenciju naših misli. Negativne emocije koje crpimo iz informacija koje nam je dostupno u medijima i okruženju. Ono čemu poklanjamo pažnju okupira nas mentalni prostor, sve počinje na nivou misli, a preduzetništvo je sljedeći logičan korak.
Vrednost znanja i konstantnog ulaganja u sebe:
Budućnost treba da bude sačinjena samo na korisnom iskustvu. Oni koji sada imaju 12 godina će raditi na poslovima koji još ne postoje. Naša generacija promijeni 2-3 posla, 15 zanimanja će biti promijenjeno u profesionalnom životu današnjih srednjoškolaca. Edukacija kao najbitnija karika za bolju budućnost.Ali znanje mora da bude specifično primijenjivo.
Koji su moji utisci, lekcije:
-
Za sada nedovoljno interesovanja odredjenih organizacija za ovu inicijativu, što znači da je ili moja komunikacija bila nedovoljno dobra ili da ljudi misle da ovakav projekat i partnerstvo sa Edgeryders organizacijom nije dobro za njihovu zajednicu (što mi je teško povjerovati tako da ću poraditi na komunikaciji ).
Doduše ovo je tek prva radionica, vidićemo kako će se stvari dalje odvijati. -
Mislim da sam napravio veliku grešku što sam zbrzao uvod o Edgeryders i nisam dozvolio pitanja pošto smo kasnili 15min sa radionicom a očekivala se večera u 19h. Ispraviću to u jasnijoj komunikaciji kroz mail koji sam poslao svim učesnicima.
-
Većina ljudi je otišla oko 19h, tako da će sljedeća radionica biti fokusirana samo na projekat Centar za inovacije u Bečeju. Na taj način ćemo završiti sve u maksimum 90 minuta. Mislim da ce biti puno efikasnije i daće bolje rezultate na kraju. Cilj je ipak da mi kroz zajednicu diskusiju o projektu identifikujemo naše snage i slabosti, nadjemo najbolje riješenje i konačno apliciramo za finansiranje.
-
Kao što mi je vas nekoliko reklo, vjerovatno sam od starta trebao uključiti i osnovne škole. Mi možemo puno ponuditi uzrastu od 10 do 14 godina tako da ću to sad ispraviti i stupiti u kontakt sa njima.
Hvala vam svima što ste došli, pokazali dobru volju i izrazili vasu podršku. Koji su vasi utisci? Sta smo mogli bolje uraditi? Koga kontaktirati? Ako imate neke predloge slobodno pišite ovdje.
Takodje, najvažnija stvar do sljedeće radionice (koju ću organizovati u januaru, poslje Srpske nove godine) je naći načina kako zainteresovati srednjoškolce za ovakav projekat?
Razmišljao sam o tome: Mogli bi da ubacimo audio-video radionice (s obzirom da današnji klinci često žele biti youtuberi ili imaju nekakav blog itd).
Povezati se sa ovom organizacijom, što je predložila @Tatjana, ili možda sa njima za povezivanje Bečejskih preduzetnika iz IT sektora sa načinima finansiranja? Tu su i medjunarodne mreže, o kojima ću pričati na sljedećoj radionici.
Mogućnosti su velike, prvi korak doduše je pokretanje centra za inovacije i omogućavanje svim kreativcima u Bečeju da se izraze i stvore nesto novo.