Vem är du? Vad jobbar du med och varför är du på Internetdagarna?
Jag heter Christer Roslund och jobbar på ett företag som heter Shardsecure sociala medier är nystartat. Vi sitter i Hammarby Sjöstad i Goto10-byggnaden som internetstiftelsen har hand om, för startups. Vi blev det företag de valde ut i år för att vara med här och ställa ut. Det var ganksa passande.
Företaget jag är med i bygger en pdt där man kan slå sönder filer i skärvor och sprida ut på nätet och på så vis dölja informationen. Vi räknar med att ha produkten klar i kvartal 1, 2020.
Jag har en lång historia inom detta. Har hållit på med IT och IT-lösningar sedan 80-talet. Har en bakgrund identitetstjäntser. Har arbeteat med engångslösningar, certifikat. Har byggt mycket mobila banklösningar. Vi hade ett företag som var störst i sverige på engångslösenord. Har egentligen varit igenom alla varianter - statligt, kommunalt, privat, franskt, svenskt. Landsting. Ganska kul. Min bakgrund är säkerhet.
Det som gjorde mig intresserad av datorer… jag ville bli rockstjärna och vi hade så kass trummis att vi behövde någon att programmera trummaskinen. Jag tyckte det var lätt. Sedan kom Atari; Steinberger pro och så vidare. Jag skötte datorerna när vi skulle spela in.
Inget band som blev något av. då hade jag inte suttit här.
Det var inna nsamplingstiden, så man var tvungna att använda sequencers.
När blev du sist hoppfull eller glad över internet eller dess framtid?
Varje dag, egentligen. Speciellt mina barn som alltid frågar mig… min yngsta, som är 13, frågar mig hur livet var utan internet. Då inser man vilka möjligheter som finns. Hur var livet egentligen innan internet? En ganska bra fråga.
Att vi kan öka informationsflödena, möjligheten till att öka demokratin, att vi kan nå ut med demokrati i länder som vi inte haft möjlighet att komma in i tidigare. Sedan framför allt att det är en självklar del i ens vardag. Det är utmaningar med det också, men de bitarna tycker jag är intressant.
Angående online-identitet. Jag har lämnat det lite. Var så fast i det i 20 års tid. Från slutet av 90-talet. Det var så intensivt, så jag känner mig rätt nöjd med den biten, att jag är klar med identitetshantering.
Det vi jobbar med nu är spännande. Det finns något i den lösningen som är kittlande, osäker vad. Vi löser två problem i kvantdatorernas framväxt och möjligheten att knäcka kryptering på sekunder i ställer för årtionden.
Något som seglat runt är att vi kan komma runt Could act. Alla amerikanska cloud-företag - amazon, alla stora - måste möjliggöra för amerikanska staten, oavsett land, så kan de gå in och hämta den information de vill. Det gör det omöjligt för svenska landsting att använda cloudtjänster. Med vår teknik slår vi undan benen för det. En ögonöppnare för ganska många. Vi kan använda det utan att informationen blir tillgänglig för främmande makt.
Kvantdatorerna. Man ska vara ärlig och säga att kvantdatorer, det är en extremt komplex teknik. Inte som att programmera dagens datorer. Kommer krävas en ny generation utvecklare som tänker annorlunda. Har pratat med några som givit sig på att försöka. Det är rätt många som kommer falla ur, som inte kommer att klara det. Framför allt är det asymmetrisk krytpering den är bra på att lösa.
Det blir en ögonöppnare för många när de upptäcker att de har terrabyte krypterade på olika molntjänster som är lika tillgängliga efter några minuter som om det var okrypterat.
Vår lösning löser det genom att vi slår sönder datat. Du kommer inte åt hela datat, och även om du gör det är det i skärvor. Du måste kna sätta ihop det och då gå igenom vår lösning för att sätta ihop det, där vi kontrollerar behörighet. Nu är det komplement till krytpering men kan på sikt ersätta.
När gjorde internet eller dess utveckling dig arg, rädd eller bekymrad?
NSA var ganska läskigt. Hela Snowdenaffären var obehaglig. Även om man hade det på känn fick man det bekräftat. Jag kan tycka det är läskigt när regeringar tar sociala medier i örat och talar om vad som gäller. Om de inte gör det hotar de med åtgärder. Inte så fräscht. Det finns sådana saker som är problematiska, kan man säga. Å andra sidan har du darkwebhanteringen, med möjligheter för kriminella. Å andra sidan har du möjlighet att vara jsut anbonym. Många utmaningar. Som samhället i stort, egentligen.
AI - möjligheter och utmaninger igen, egentligen. Vi är inte riktigt där, men närmar oss med stora steg. Det skrämmer mig inte, faktiskt, inte så mycket som det borde. Har inte sett något som fått mig oroad, på något sätt. Jag förstår potentialen. Det skrämmer mig inte just nu, men kan se på sikt att det finns ett hot. Något annat att ligga vaken om på nätterna.
name: croslund