Jobb3punkt0

.green { color: \#88B63B; }

In English

Vad är Jobb3punkt0?

I en värld där ungdomsarbetslöshet jagar hela Europa försöker många att lösa de rådande problemen genom att ställa samma frågor som vi alltid gjort. Svaren blir alltid desamma och med samma svar som resultat så sker ingen förändring.

För att komma fram till nya svar som kan hantera de utmaningar vi har i en föränderlig värld så tror vi på att ställa nya frågor. Vi tror nämligen att svaret på de utmaningar vi har är större än att försöka pressa in unga i en arbetsmarknad som inte längre finns.

Därför genomför vi en nationell kartläggning kring tre frågor:

 1. Grundläggande behov: Hur löser vi sådant som boende och mat på bordet?
 2. Sociala behov: Hur vill vi kunna förhålla oss till varandra? Hur vill vi bli sedda och behandlade?
 3. Behov av mening och mål: Var ser vi oss själva inom en snar framtid? Hur skulle vi vilja kunna leva?

Med svaren som underlag kommer vi bjuda in till ärliga samtal och ge dig som deltagare en möjlighet att göra din röst hörd om vad som är viktigt och relevant kring arbete, värde och mening i förhållande till de grundläggande mänskliga behoven i ett fungerande samhälle.

Vill du också vara med och ta fram en vision vi kan tro på och sätta igång och bygga det tillsammans?

Svara på sättet som känns bäst för dig; skriv en text, komponera en bild eller spela in en video. Du kan lämna in dina svar till oss på jobb3punkt0@edgeryders.eu  eller lägga upp dem varsomhelst på nätet med #jobb3punkt0. Vill du gå med i Edgeryders kan du skriva upp dig här och posta dina kommentarer på denna sida.

Vill du engagera dig mer?

 • 30 sekunder: lägg ut på twitter och facebook
 • 5 minuter: se till att dina närmaste vänner svarar på frågorna
 • 30 minuter: bjud dina vänner på fika och lägg upp det ni kommit fram till här.

Vill du engagera dig mer än så t.e.x göra research, hitta samarbetspartners osv hör av dig till oss så hittar vi på något ihop! jobb3punkt0@edgeryders.eu

Varför just nu?

Den offentliga diskussionen kring arbete och välfärd känns långt bort på något vis. Möjligtvis för att den bygger på ett förhållningssätt i vilket nyckeln till att få vissa grundläggande behov tillfredställda, och rättigheter respekterade, är ett specifikt status på arbetsmarknaden. Det finns flera tecken på att en hållbar framtid innebär att man kanske tänka om lite kring det här med arbete, värde och mening. Vi som startade initativet har länge letat efter partipolitiskt oberoende mötesytor där man kan dels få sätta sig in i de gamla frågorna och undersöka ifall grunderna på vilka svaren från politiskt håll vilar forfarande håller.  Dels där vi kan upptäcka nya, viktiga frågor och kreativa lösningar som för tillfället inte ges utrymme i samhällsdebatten. Vi hittade inga när vi letade och tänkte att det kanske vore läge att dra igång nåt i höst som ett bidrag till en bättre politisk debatt i vårt land inför ett viktigt valår. Samt i bästa fall ta fram och testa prototyper på lösningar som sedan kan tillämpas bottenifrån genom samarbeten mellan engagerade individer, oavsett organisationstillhörighet och partifärg. Kanske fler vill vara med?

Vad vill vi åstadkomma?

Vi har tre STORA MÅL för initativet:

 1. Exempel på personer, projekt, platser och processer som erbjuder unga alternativa vägar in i samhället än kedjan plugga, fixa anställning, skuldsätta sig osv.
 2. Konkreta förslag på hur det organiserade civilsamhället inklusive fackföreningar kan bli bättre allierade för våra unga, sett ifrån ungas perspektiv, värderingar och mål.
 3. Fungerande prototyper av seriösa alternativ till kommersiella bemanningsföretag och politiska åtgärder som bidrar till ungas förmåga att hitta, skapa och följa nya vägar in i samhället.

Hur finansierar vi initiativet?

Tabellen nedan är ett försök att samla och ge överblick över olika sätt att  paketera och sälja värdet i initiativet för att vi ska kunna säkra dess ekonomiska hållbarket och oberoende. Ideerna som står på engelska är tjänster- leverabler som kan erbjudas om man vill använda sig av Edgeryders platform

Nästa steg är att för varje relevant erbjudande lägga upp en wikisida med beskrivning av vad som erbjuds och en liten kalkyl över inblandade kostnader så att man vet hur man ska prissätta det och med exempel på hur andra gjort (jämförelse av olika sätt man kan göra det på). Och länka till den från rätt plats på tabellen nedan.

Ingång: Pitchen till kund eller partnerorganisation bör belysa den fråga eller tema som är av speciellt intresse för dem

 

Fördelar med vårt arbetssätt

Exempelingång: Intäkter.

Vad: ett botten-upp research projekt kring hur kreativa människor utanför anställningsparadigment tjänar sitt uppehälle, dvs generar intäkter. Alla pratar om innovation och innovationsfrämjande men det finns få resurser kring just hur man gör det egna värdet tydligt och attraktivt för att någon ska vilja betala för att ha tillgång till det. Som ett led i det vill vi fråga hundratalas människor hur de lever utanför anställningsnormen samt hur de genererar pengar. Det vill vi sedan sammanställa i ett antal rapporter som underlag för ett publikt event, en arbetsstuga i massiv skala där man börja bygga och testa lösningar tillsammans. Finansiering av research och analysarbetet sker exempelvis genom Försäljning av rapporter och biljetter till evenemang.

Målgrupperna för rapporterna är folk som försöker klara sig utanför anställningsnormen samt tjänstemän och kvinnor som har värlfärden och innovationsfrämjandet som fokusområde. Det behövs miljoner med nya småföretag i Europa men allt snack om affärsplaner är alldeles för abstrakt och komplicerat. Man måste titta på intäkter på en mycket kortare sikt i och med att finansiering är mindre och mindre tillgängligt.

 

+Tillgång till ny, trovärdig, information samlat genom nätnografisk forskning på massiv skala (Edgeryders har tagit fram metodologi samarbete med Europarådets Social Cohesion Research and Early Warning avdelning)

+Tillgång till svaga men viktiga signaler från långt utanför mittfåran, där innovation frodas och nya trender upptäcks snabbast.

+Inbjudan att delta i/medarrangera meningsfulla samtal om arbete, innovation, värderingar, problem, möjligheter, nuet, framtiden och vad som behövs för att skapa en ljusare framtid för våra unga. Samtalen processleds noggrant och sker både online samt i form av fysiska möten. Diskussionernas innehåll  dokumenteras, analyseras och sammanfattas i en öppen och transparent process. Resultaten presenteras i form av rapporter, föreläsningar och ett evidensbaserat handlingsprogram med initiativ och aktivitieter för intresserade att engagera sig i.

Erbjudande:  Hur vi paketerar värdet

 

Leveranser: Vad som ingår i paketet

Adoptera en lista (

Närvaro på webplatsen

Banner till den egna hemsidan

Diplom

Manifesttext

Press release

Köp en platsannons

2 veckors exponering för logotyp och text på relevant sida på  jobb3punkt0.se

Vi sprider information om platsannonsen till relevanta noder i nätverket

Tjänster: (Open consultancy/ partnership services on retained or subscription basis offerd through Edgeryders)

Customised Action Research Tracks at events

Networking assistance

Research and publishing

Consulting hours

Proactive alerts

Jobb3punkt0 utbildar

Inspirerande rapporter från spännade initativ

Sociala medier

Arbetsstugor och master classes

table.tftable {font-size:12px;color:#333333;width:100%;border-width: 1px;border-color: \#9dcc7a;border-collapse: collapse;} table.tftable th {font-size:12px;background-color:#abd28e;border-width: 1px;padding: 8px;border-style: solid;border-color: \#9dcc7a;text-align:left;} table.tftable tr {background-color:#bedda7;} table.tftable td {font-size:12px;border-width: 1px;padding: 8px;border-style: solid;border-color: \#9dcc7a;}

Hur kommer vi igång?

Vi tror att ett skalbart initiativ ger alla utrymme för att bidra på det sättet som man kan och tycker är roligt. I grova drag finns det tre sätt att få saker gjorda:

 1. Få med beslutsfattare på relevanta organisationer inklusive företag, myndigheter och föreningar.
 2. Få in godkända ansökningar till fonder, offentliga medel mm
 3. Sätt igång och förverkliga ideerna, nu. Utgå ifrån att vi tillsammans löser utmaningarna på vägen.

Alla tre behövs. Arbetar vi på ett öppet, transparant sätt online förenklar vi koordination mellan alla som bidrar varsin lilla del. Genom regelbundna träffar på google hangout hittar fler till initativet, lär känna varandra och engagerar sig där det känns roligt och meningsfyllt. På   så vis agerar vi decentraliserat, tillsammans.

För att vara med som arrangör bör du ha ett edgeryders konto och gå med i Jobb3punkt0 gruppen. Du lägger sedan till dig själv i tabellen nedan. Fråga gärna nadia@edgeryders.eu ifall du behöver hjälp med att komma igång.

Namn Organisation/Project Microblogg Andra detaljer
Nadia EL-Imam Edgeryders @Ladyniasan  
Jonathan Sundqvist   @ecologythinking  
Elena Karlsen   @trelamponi  
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

Summary in English: 

The need for a deep conversation on reconciling the need to make a living with making meaning in a post industrial Europe is a pressing one as our social models are based on labour market conditions which are undergoing structural changes. Jobb3.0 is the beginning of more deliberate p2p and inter-organizational collaboration across Europe on exploring alternative paths to social inclusion for young (and not so young) people beyond the employment paradign. One of shared action plans, and shared resources. Our immediate goal is to surface and troubleshoot concrete issues that are common to all participants. We will conclude the first phase of the initative with a deeper understanding of activities that contribute to young peoples future-building in meaningful and sustainable ways.

Participants in the initiative are looking to develop tools that makes their contributions more efficient, more effective, and more impacting. Rather than building resources in isolation or continually investing in actions from scratch, we can gain more by pooling experiences, ideas and resources. 

1 Like

På väg

De tre stora målen tycker jag sitter på sin plats.

Jag tänkte att jag skulle skriva ett utkast idag på hur jag själv tar mig fram som en början på ett exempel av hur en person hittar sin väg in i samhället. Hur presenterar vi sådana berättelser bäst?

När jag ser på mig själv så är jag nog fortfarande ganska fast i ett anställningstänkande. För mig känns det ofta som att det kan vara ett rätt stort steg att stå helt själv, eller det är ofta så det känns. Så sånt skulle vara intressant att diskutera.

Jag ser fram emot nästa google hangout.

När kör vi?

Jag sticker till Johannesburg i nästa vecka för att köra en workshop i samarbete med Svenska ambassaden. Kanske kunde jag forma diskussionen utifrån dessa frågor och se om någon är pepp på att köra i Sydafrika parallelt med samtalet i Sverige? Att ha olika perspektiv på frågorna och lösningar som mynnar ur dem tror jag är nyttigt för alla inblandade. Plus detta med att man försöker ta sig an krafter som verkar på en global nivå innebär kanske att man måste tänka i termer av internationella samarbeten, p2p. Vet inte vad ni tycker, bara en lös tanke.

Hey guys, I’ve been to “Vilken arbetsmarknad” ska ni ha?" disciussion which took a place in Stockholm yesterday. The event was organized by Katalys and newspaper “Arbetet”. http://abfstockholm.se/event/2013/09/vilken-arbetsmarknad-ska-vi-ha/?back=http://abfstockholm.se/forelasningar/?when=archive&subject[0]=Alla&category=Alla&location=Alla&coorganizer=Alla&event_tags=Alla

Matts Winngborg had some pretty important points for us - those ones who are working with young people unemployment: firstly, he mentioned that there IS a tendency for new forms of work (incl project, freelance etc), which is good (Yet he admitted that situation in a labor market if probably worse than ever). Another question is how does it affect the amount of permanent contracts. Also after-war neoliberalism ideology was mentioned. Me, Nadia and Jonathan were duscussing almost the same thing a while ago: what is perception of reality do unemployed people have? WHY can’t they find a job?

Summary about young people and labour market relations was quite short, but still gave me some ideas and a bit of confidence in which way should we work.

Also, they can be good start points for discussion.

So, does anyone of you have anyhing to say about, for example, perception of working reality? Is lack of trust in labour market a new ideology? If you were observing your friends for a while, maybe.

I can say that hear “I don’t know what to do with my life” and “I’m not sure if I can become part of this system” very often from surprisingly smart people.

1 Like

Do opportunities exist if you are not aware?

I think this is an interesting question. A while back [Cataspanglish] started documenting how people doing work that is quite far outside the mainstream are making a living. I’ve done some funny things in my life including working as a cook in Christiania, and they were still an eye opener :slight_smile:

By far though Elf’s choice to live moneyless and completely sidestepp the whole employment thing as part of a transaction based economy has had the most profound effect on my thinking about this. We travelled moneyless to Berlin together last year and I wrote about it here.  Did you know the unMonastery is heavily inspired by Elf’s lifestyle, and we’re doing it in collaboration with a city administration!!!?!

I get the sense that there is a drive towards pushing people to take opportunities, without much effort into understanding how opportunities are made or discovered…and how we could be better att supporting one another w.r.t. these questions/challenges…

What do you think?

I understand your point about all these eye-opening experiences :slight_smile: After spending my youth as a music journalist whose dream was spend all the life at the festivals and having blue hair when turning 70 year old. Guess without this set of mind which I had I wouldn’t think and feel in the way I do now. I also guess that trying new things help you to find a balance. Even if we (journalist students) were writing for famous magazines twice better than old and written-themselves-out columnist, in the most cases no one got any money. Editors thought that seeing your name at their pages was more than enough for 20 years old, but come on, appreciation is great and I probably noticed couple of admiring  glances at the lunch break in the university, but I am still 20 and I need a new pair of jeans :) Generally, working as a freelance journalist and then having a proper white-collar job, I understood out what I actually wanted.

I got an impression that problems with unemployment has so much to do with human emotions, that these dry statistics published every year stopped making any sense to me, like to everyone else deeply interested in a problem of unemployment. The probably most important feelings for a young person who has not even ambitions, but at least a need for self-realisation, are the feeling of self-importance and sence of independence. Including financial one. Single money-less projects are good, but at the biger scale of everyday life it doesn’t work. The less money a person has, the more he or she thinks about it: just because the next date to pay a rent is coming. Money-less project are being driven by contribution of a big amout of people, which is great, but I don’t think it can work with an individual. Not everyone wants  to be an object for charity I guess :slight_smile:  Besides that, some of people have really great ideas for both system and society - so why do they have to isolate themselves from both?!

I see the solution in broadening the definition of “proper job” by giving a people to opportunity to work on their own projects and to create these projects. Together with making them more valuable (in this case - payable). I guess that this non-ability to see possibilities is very much connected with the fear. Which is ealisy breakable by support of the others just by saying “Yes, you can!”

Btw, I can’t put myself in the table for the same reason :slight_smile:

Ah it’s the edit button near the top of the page

then you just add your information through the wysisg editor.