Když se řekne neziskovka

Býti rodákem z Ostravy (alespoň pro mě) znamená, že je člověk i po deseti letech tak nějak v hlavním městě náplava. Takže vlastně “migrant” a je s ním po zásluze nakládáno. Nejen proto, že asi do smrti bude říkat Pavláku “Ipák”, ale také proto, že když ho někdo nasere tak ho z místa pošle do řiti - no jo, hold starý zvyk je starý zvyk a slušnost jde stranou. O to je to ale upřímnější.

Tuhle platformu teprva zkoumám a tak nevím, jaká cílovka tohle čte a koho pobavím a kdo bude dotčen. Nicméně, i na vzdory těžkému startu jsem se rozhodla v Praze zůstat a užívat si všechnu tu volnost a možnosti, které dává (včetně nesmyslného nájemného a blijících turistů). Abych nebyla jen socan a pokrytec, pokouším se sem tam přispět nějakým tím pokusem o dobro - založili jsme spolek a ve volných chvílích se snažíme užít evropský granty k zábavě, poznání a sebepoznání. Zkouším lidem ukazovat, co je to neformální vzdělávání, že poznávat nové tváře, jazyky, kultury může být docela sranda a že to v životě může dost ulehčit dospívání formování tolik potřebného nadhledu. (Pro více info, mi napište, nebudu tu budovat nějaké nechtěné reklamy). Nedávno jsme třeba strávili skvělý týden na faře v Žirovnici, kde nás bylo něco málo přes dvacet (8 národností) a bylo to myslím příjemné i naučné.

Že to stojí ranec času a že vás s tím v rodném městě můžou úplně poslat řitě (přičemž tam si myslím, že by osvěta pomohla velmi) jsem si párkrát vyzkoušela. Článkem bych chtěla poděkovat všem, kteří se o nějaké to dobro místo nadávání na realitu pokoušej a přeju hodně štěstí. A těm, kteří by to chtěli diskutovat, nebo se mnou třeba zkusit nějaké neformální projekty, nabízím pomocnou ruku, můžu sdílet zkušenosti, know how a nebo jen povyprávět storku o tom, jak mě s nálepku sluničkáře poslali v Ostravě s neziskovkou do řitě.

Petra

Ahoj Petro, díky moc za příběh a názor! Já teda ípáku budu navždycky řikát “ípák” a to z Prahy jsem. Organizovat cokoliv ve volném čase je vždycky v mnoha ohledech extrémně náročný - najít si čas, propojit lidi, synchronizovat, přesvědčit o smyslu a náplni, zařídit, dát dohromady peníze a to zadarmo. Jestli je tohle sluníčkářství tak sem s ním. Já mám zkušenosti hlavně s “životem” v amatérskejch kapelách, což znamená zpravidla 5-6 lidí, je to občsa těžký. 20 lidí (který tuším se asi ani tak dobře neznali)? To je na medaily:) Takže prosímtě - o co přesně jde a jak jsi to udělala? Přesně takový know-how a zkušenosti jsou věcí, o které tady stojíme! Pokud budeš teď o víkendu v Praze, nechtěla bys nám to přijít povyprávět i osobně? Kdyby jo, budeme se těšit na viděnou.

Ahoj Peti, dik moc, tesim se na sobotu, az nam o tom povypravis vic. Ja byl trikrat za grant EU na Youth in action na workshopy po Evrope - intercultural dialogue, 7 narodnosti po 6 clenech se snazili vyjit v ramci spolecnejch altivit. Naprosto skvely to bylo, rad o tom povypravim taky…

Ahoj Jiří,

díky za koment. O co přesně jde? Velmi široké odpovědi, tak alespoň ve zkratce - založení funkčního mechanismu - něčeho čemu náš právní řád říká zapsaný spolek a postupně plnění grantových povinností, které jsou v případě žadatele o grant n apoli neformlního vzdělávání s podporou Erasmu+ byrokratickou zátěží. O tom všem mohu povyprávět - spíš jen mi není jasné, jestli u piva u stolu, nebo s nějakou famfárou a slávou u projekce, ale předpokládám, že podle povahy akce stačí přátelské posezení u nějakého osvěžujícího moku, jo?

Tak třeba se tam potkáme. Ráda se dovím více o této platformě a jejich možnostech a hlavně teda, by to chtělo nějaké nové přátelé, kteří jen neseděj u telky. Tak naviděnou.

Ano, ano naprosto správně jsis to představil, Youth in action je takový starší brácha, z něj se vyvinul následující Erasmus+ program pro mobilitu osob, jehož akcí je např. výměna mládeže. Můžeme o tom povyprávět, zhodnotit, kam se to posunulo a co vidíme zpětně jako přilepšení. Také můžeme případně dále rozvíjet myšlenky.

Skvělý - zejtra odpoledne u piva, PC s projektorem tam bude, když by si chtěla přijít s nějakou prezentací, ale klidně i ústně a pak společným brainstormingem třeba přijdem na nějakou další alternativu! Měj se a krásnej pátek přeju!