Linduška408

Každý prázdný dům má využití!
Bývalá LDN u železniční stanice Babice nad Svitavou chátrá stále více a více. Přitom v roce 2011, kdy byla opuštěna, byla v dobrém stavu a mohla být nadále využívána. V dnešních dnech do budovy začíná zatékat a budoucnost této krásné stavby je v ohrožení.
My, kolektiv Linduška 408, jsme se rozhodli, že se pokusíme zabránit dalšímu chátrání budovy. Možností využití se nabízí mnoho.
Rádi bychom začali úklidem budovy a svépomocnou opravou střechy, aby již do budovy dále nezatékalo. V hlavní místnosti s panoramatickým oknem bychom chtěli uspořádat výstavu fotografií domu z dob krátce po opuštění. Dům bývalé LDN je smutnou ukázkou toho, co by se s domy nemělo stávat.
Dalším, ambicióznějším plánem, je nalezení nového využití domu a úklid a oprava budovy. V době, kdy se bydlení stává stále nedostupnějším, vidíme možné využití budovy jako sociálního bydlení např. pro matky s dětmi, seniory a mladé lidi a také jako komunitní centrum pro setkávání. Pojďme se společně zasadit o to, aby domy, ve kterých se dá bydlet, nezely prázdnotou.

2 Likes

Ahoj a díky moc, že sis k nám našel cestu a podělil o tenhle skvěle znějící projekt! Moc vám držím palce a kdybyste organizovali podpůrné akce, určitě nám všem dejte vědět. Otázek je s obdobnými akcemi spojeno hodně - zažil jsem v Praze několik podobně znějících plánů spíš z dálky, osobní smutnou zkušenost jsem pak měl s Klinikou, ve které jsem v dobách její největší slávy pár akcí navštívil a jedné, dvou se jako aktér mohl i zúčastnit. Chtěl bych zdůraznit, že jsem tam rozhodně nebyl naverbován do protistátního spiknutí, skutečně se jednalo naprosto nevinné sousedské a kulturní akce…jak to nakonec dopadlo není třeba blíž představovat. Přesto, že na Vašem projektu vidím osobně na první pohled jenom to poztivní, chtěl bych se zeptat, trochu trapně, ale jo, jestli jste už nějak jednali s vlastníkem/správcem objektu (i proto, že ta blízká železniční stanice mi Kliniku i připomněla)? Bylo by skvělý, kdyby se věc podařila a narušili byste ten stereotyp “využití chátrajících objektů ve prospěch veřejnosti = nelegální obsazení a konec civilizace”…

Ahoj Jirko, kontaktovali jsme UZSVM - což je ten úřad, který spravoval svého času (než ji předal sždc) i Kliniku - a také starosty obce Bílovice nad Svitavou, do jejíž katastru budova spadá. Chceme hlavně vzbudit zájem o budovu, a to především legitimní cestou. Osobně i zabrání budovy, potažmo státní, vidím jako legitimní. Nicméně teď už není zabrání budovy rozumnou cestou - lidí by muselo být fůra a LDN si žádá velké investice, ty někdo těžko pustí, když nemá žádnou právní jistotu. Taková cesta byla možná na počátku, kdy dům byl v dobrém stavu, těsně po upuštění pacientů - v té době byla budova v luxusním stavu a lidé uvnitř by ji mohli udržovat a nedovolili by ničení, k jakému došlo. V současném stavu opravdu chceme, aby někdo začal jednat, případně nám dal nějaké právní záruky a my mohli alespoň opravit střechy, aby do budovy nezatékalo a poté začít aktivně shánět investory pro větší opravy.

út 12. 11. 2019 v 23:40 odesílatel Jirka_Kocian via Edgeryders contact@edgeryders.eu napsal:

Budu hodne zvedavej na reakci UZSVM, a hlavne toho starosty!

Jasně, souhlasím, tak trochu na okraj, v našem okolí na severním okraji Prahy je poloprázdných a vybydlených objektů dost - jedna z bývalých dominant je jako pěst na oko (Palác Svět bude konečně rekonstruován | PRAHA 8 | Zprávy | PRAHA TV - vevnitř jsem nebyl, ale zvenku viditelný posun žádný). Teď se hodně mluví o dědictví transformace, součástí toho je podle mě kultura obdobných investičních projektů jako tento a vliv, kterej mají na určitou mentální hygienu veřejného prostoru. Uprostřed jinak vizuálně příjemného náměstí s libeňským zámečkem stojí tenhle zabedněný objekt a všichni se v tom už třicet let tak nějak plácají…

1 Like