Musíme zatnout zuby

Ráda bych se s Vámi podělila o příběh vztahující se k lékařské péči v České republice. Už odmala jsme celá rodina chodila k zubaři do Jilemnice, i když jsme to měli vždycky z ruky (nejdřív jsme dojížděli z Hostinného, cca 3roky z Horního Maršova, pak z Trutnova a já na vysoký z Prahy). Holt to byl dobrý zubař a jeho služby byly hrazený státem. Pak ale náš zubař odešel do předčasného důchodu. A začalo nekonečné kolečko výměny zubařů a já si začala připadat jak pokusný králík pro studenty medicíny. Jednou jsem i “lékaři” musela z lehátka odejít, protože jaksi nevěděl, zda zub, co mi má vrtat je zub hore nebo dole. Ok, všichni občas nevíme, ale zrovna v této chvíli si to zubař měl nechat pro sebe. Vyvolal ve mně nedůvěru a já už k němu nechtěla jít. Tak jsem vyfasovala novou zubařku, hrozně milou ukrajinku, která byla samej úsměv a hezká slova, jak mám krásné zoubky. Což se mi nezdálo, jeden zub mě už delší dobu pobolíval, a tak jsem si zašla k soukromému zubaři do Jihlavy, kde jsem tehdy bydlela. Co si budem povídat, dneska dobří zubaři mají už plno a vám nezbývá než jít k zubaři soukromému, kde za otevření čelisti platíte 3000Kč. Vzhledem k tomu, že mě čekaly 4měsíce v Portugalsku a kaz byl v zubu už delší dobu, tak mě zubařka objednala hned na třetí den na vrtání, za což ji moc děkuji.
K té ukrajince jsem už samozřejmě nešla a pro změnu z Krkonoš, kde bydlíme, dojíždíme s manželem do Jihlavy. No, žádná hitparáda ohledně dojíždění, ale díky tomu máme další důvod k návštěvě manželovy rodiny.
No, co závěrem. Myslím si, že problematika nedostatků kvalitních zubařů je v České republice známá všem. V praxi to funguje tak, že vystudovaný student si udělá potřebnou lékařskou praxi v České republice a následně hurá do ciziny za lepšími financemi nebo lepší varianta je, že si někde v ČR otevře svoji soukromou praxi. A sehnat dnes kvalitního zubaře, který je hrazen z prostředků zdravotního systému, je celkem utopie. Má plno a nebere nové pacienty. Ale co taková samoživitelka s dětmi, ta by též chtěla pro sebe a své děti kvalitní lékařkou péči!?
Ale na druhou stranu si myslím, že lékařská péče v České republice je kvalitní a celkově systém dobře nastavený. Hodně cestuji, takže mám porovnání nejen úrovně, ale i systému zabezpečování lékařské péče. A já jsem ráda, že žiju tam kde žiju.

1 Like

Ahoj Deniso, díky moc za sdílení příběhu a za to, že sis k nám našla cestu. Jestli jsem zmiňoval svoje zkušenosti se zdravotnictvím v 90. letech, poseldních 15 let mého života se neslo ve znamení zubů. Naprosto soucítím. Nejdřív paní doktorka v Praze na ZŠ a SŠ (ta samá). Jako fajn, ale poslední návštěva byla pekelná (v 16), ujela jí vrtačka rořízla mi horní měkký patro, nidky jsem nevěděl, jestli v ordinaci vedle cigaret cejtím dezinfekci, nebo něco ostřejšího. Pak jsem pravda čtyři roky nebyl. Pak paní doktorka “dospělá” mě pak vlastně vzala, protože k ní chodili oba rodiče. Ze začátku dobrý, ale co člověk sám od sebe neví, že prostě rentgen jednou za čtyři roky nestačí. Zuby se mi pomalu horšily, aniž bych to věděl. Nakonec jsem jednou v sobotu ráno skončil s krutou bolestí v soukromé ambulanci doktora z Ukrajiny, úroveň péče i jednání mě v dobrém slova smyslu zaskočila. aKutní zánět čelisti jsem pak doléčoval u nové pana doktora (soukromá ordinace) poslední rok. Přešli k němu tou dobou rodiče a diagnóza celé rodiny byla stejná - naše kazy byly nedovrtané, zaplombované a zuby nám hnily od prostředka směrem do kosti. Nevylučuju, že bych se ještě někdy rád vrátil do veřejného systému, s tím že už vím jak kvalitní péče vypadá. Pro běžné zákroky není asi ani potřeba super vesmírná technologie, jen přístup a čas na ošetření :confused: Ale říkal někde @kuba_svehla, tlak na kvalitu se dá vytvářet i zezdola, je akortá potřeba dovzdělat pacienty (pokud možno bezbolestně:)

Hele, to je dobry, ja vcera byl u moji vily zubnicky, mimochodem taky Ukrajinky a dve hodiny mi opravovala zub a nutno rict, ze si dala fakt zalezet - levny to nebylo, ale nebolelo to a doufam, ze je to prace kvalitni. Ale jak rika Denisa, ve srovnani s ostatnima zemema mame ve stomatologii dobrej pomer prize:value. Kamosi Cesi jezdili pravidelne z Kanady zpatky domu prave pro zubare-tam vychazej i beznejsi zakroky na mnoho desitek tisic…