Na půli cesty mezi Prahou a Vídní

Po několika letech strávených v nedaleké Vídni (a ještě předtím v Praze) mě moje práce zavála do Brna. Jako vědec (molekulární biolog a biochemik) je dnes člověk vystaven častým změnám bydliště a prostředí a snad právě proto bych si rád dovolil krátce porovnat život zde, ve Vídni a v Praze.

Vídeň pravidelně vyhrává světové ankety o nejlepší místo k životu. Nemůžu sice vyloučit, že se někde žije ještě lépe, ale z vlastní zkušenosti mohu vysoký standard potvrdit. A kde vězí pravidelný úspěch tohoto města? Já bych na přední místa umístil skvělou infrastrukturu, rozumné náklady na bydlení (byť i zde je patrný nárůst poslední dobou), dobré pracovní příležitosti a mnoho možností, jak strávit volný čas (od kulturních akcí po nedaleké Alpy). Vídeň vlastně ani není moc hezké město, ale vyváženou kombinací výše zmíněných věcí skutečně utváří skvělé místo pro práci a pro život.

Musím říct, že jsem byl nejprve k stěhování do Brna lehce skeptický a moc jsem nevěděl, co od toho očekávat. Rychle ale zjišťuji, že mnoho kvalit, které jsem si cenil na Vídni, platí i zde. Především pro mě byla velmi příjemným překvapením úroveň Masarykovy Univerzity a skutečně světový standard zdejšího výzkumu. Množství zahraničních studentů a pracovníků dodává Brnu (pro mě zprvu nečekaný) mezinárodní ráz. Dalším obrovským plusem je spolehlivá a relativně levná hromadná doprava, pěkné historické centrum a spousta příležitostí k společenskému vyžití. Také okolní příroda má co nabídnout, byť mi trochu chybí blízkost opravu vysokých hor.

Abych jenom nechválil, tak také trochu kritiky. Dost mě zarazily náklady na bydlení v Brně. I se slušným platem nemá člověk zrovna lehký výběr bytu k pronájmu, natož ke koupi. Pokud srovnáme průměrné mzdy, tak se ve Vídni dá bydlet levněji než v Brně. Za další velký problém považuji špatný stav silnic (a s ním spojené neustálé uzavírky na hlavních přivaděčích do města) a nedostatek záchytných parkovišť, které by pomáhaly odklonit dopravu z centra. Například i zde na univerzitním kampuse je to současné každý den zoufale přeplněné.

Závěrem bych rád dodal, že jsem v Brně moc spokojen a jsem rád, že jsem mu dal přednost před návratem do Prahy. Tamní kvalita života šla bohužel díky bezprecedentnímu přívalu turistů (především těch přivábených levným alkoholem) a vymknutým cenám bydlení výrazně dolů. Doufám, že něco podobného zde nehrozí a Brno si udrží současný moc přívětivý ráz.

Ahoj, díky moc za sdílení názoru. Já doufám, že Praha bude brzy zase více user-friendly. S kvalitou tamní Univerzity je to v mnoha oborech teda fakt, dost se to proslýchá. Je taky pravda, že jsem dlouhou dobu nevěděl (ehm…Pražák:), že Brno má skutečně pěkné a zachovaké historické centrum. Od mnoha lid ze zahraničí, kteří se tam dostali jsem zaznamenal obdobně přívětivé dojmy na první pohled. No a infrastrukturní problémy jsou takový evergreen snad skoro všech větších českých měst – nebo znáte nějaké vyjímečné případy? Já mám osobní zkušenost akorát s Pardubicemi, kde je podpora cyklodopravy asi tak o 40 let napřed před Prahou (i když je to placka, tak má určitou startovní výhodu) a nebáli se uzavřít podstatnou část centra města pro autodopravu, čímž vznikla skutečně pěkná zóná volného pohybu lidských bytostí na Třídě míru. V Praze se pořád dá projet autem po Staroměstském náměstí:)

Cvible:) diky za prispevek, jsem desne rad (az se dmu pychou), ze se ti u nas tak libi - i u nas v praci i u nas v Brne:) Myslim, ze s infrastrukturou jsi uderil hrebicek na hlavicku …a o cenach bydleni - skoda mluvit, je to blazinec. Kdovi, kde se ty ceny zastavi.

Co jsem jeste zpozoroval ja behem toho, co jsem byl ve Vidni, tak to, ze se Brno hodne zalidnilo a trochu se zvedla hladina kolektivniho stresu. Vec, kterou jsem nemel rad na Praze - takovy kolektivni spech a vypeti na hranici emocionalniho kolapsu. To tu driv nebylo, rekl bych. Ale je to asi dan za urcity ekonomicky vzestup. Kazdopadne Brno se zacina dostavat na hranu svojich kapacit - infrastruktura, uz zminovane bydleni, ale i MHD a nebo urady. A v budovani infrastruktury Cesko fakt neoslnuje…tak uvidime, kam se Brno posune. Snad nejakym rozumnym smerem.