Nekoncepčnost vládne našemu rybníčku:/

Četl jsem několik příspěvků tady na platformě a ten můj je hodně odlehčený vzhledem k závažným otázkám, co ostatní řeší, ale i tak se podělím… A předesílám, že respektuju, že si každý fandí komu a čemu chce, nebo ničemu, je to svoboda volby… Díky bohu za ní!!!

Pražák (a možná i vzdálenější po celé republice-kupodivu!) to od útlého věku někdy slyšel: „SPARTA NEBO SLAVIA, VOLE!?“ S takto zásadní otázkou mě začali „obtěžovat“ spolužáci už v první třídě… „Je mi to jedno“ jim nestačilo… Ale mně je to fakt jedno, věř mi, kámo! Nevěřili… Šel jsem se zeptat o 5 let staršího bratránka (2) žijícího taky v Kobylisích, jak se věci mají.

1 (skoro se slzama v očích): Co jim na to mám odpovědět?

2: Bratránku, vole, co to je za votázku? Víš přece, kde je Matějská pouť, ne?!

1: Jóó, autodrom a střelnice, to jsou čtyři zastávky sedumnáctkou ke Stromovce…

2: No a sám víš, že je hned vedle hokejová hala – Sparťanská…

1: Z labutí jsem to zahlídl…

2: A ten stadion tady nahoře na Letný je asi co?!

1: (velmi, ale velmi nejistě) SS-parta . . .

2: A víš, kde je Eden?

1: V nebi?!

2: Ne, někde ve Střešovicích… víš, kde to je?

1: Daleko… Co ten autodrom?

2: Sparta voe!

Od tý doby jsem tak nějak sparťan, ačkoli to absolutně neprožívám. Několikrát jsem se byl podívat na stadionu, ale když se téměř celou dobu z kotle ozývalo „jude slavie“ následovaný hajlováním, naprosto se mi jakýkoli fanouškovství zhnusilo a – možná paradoxně – považuju sparťanský fanoušky za ty největší tupce, hulváty a neohleduplný nýmandy. A tak jsem se opět rád stal neutrálním fanouškem, ale protože bydlím pořád stejně a Matějská pouť je pořád na stejným místě, úplně neutrální nejsem. Co mě ovšem zaráží – v Anglii a vlastně všude po světě s problémem hooligans dokáží poměrně efektivně bojovat: vedou si databáze problematických fanoušků, kteří mají doživotní zákaz chodit na stadion, všichni podstupují důkladné kontroly, aby na stadion nepronesli nějaké nebezpečné předměty, atp. Zatímco u nás to tak nefunguje – ačkoli je pyrotechnika zakázaná, na většině utkání se objeví, kluby za její použití platí pokuty, které jsou ale směsně malé a místo toho, aby se proti tomuto jevu bojovalo nějak koncepčně, vede se nekonečná polemika o tom, jestli k té správné fotbalové atmosféře pyrotechnika patří či nikoli (bohužel mírná většina i neortodoxních fanoušků hlasuje „pro“). Když se spekulovalo o tom, že se na stadiony umístí kamery na rozpoznávání obličejů problematických fanoušků, narazilo to na GDPR, takže se ten nápad smetl ze stolu… A koncepce žádná. Ano, může mi to být jedno, ale na stadion se nepůjdu podívat jednak proto, že nechci tenhle nekoncepční systém podporovat, ale hlavně proto, že mám opravdový strach. Nedávno z kotle (tentokrát to sic nebyl sparťanský, ale to jim žádné plusové body nepřidává) nějaký idiot hodil světlici do sektoru, kde seděli rodiče s dětmi, světlice posléze bouchla u nějaké maminky, která tam šla pouze jako doprovod, výbuch jí prorazil ušní bubínek a do konce života bude mít sluchové problémy. Ani toto ovšem nevedlo k tomu, aby se s tím začalo něco dělat – malá aférka, nějaká ta pokuta a opět ticho po pěšině… Přestože spousta lidí vnímá GDPR jako „další buzeraci ze strany Unie“, já poměrně toto opatření chápu jako ochranu koncového uživatele v dnešní virtuální době. Co ale nechápu je fakt, že se nezavádějí opatření bojující proti stupiditě a nebezpečí (života) například na stadionech… Je to sice velmi marginální téma, ale já jako polo-nestranný fanoušek se cítím v nepohodě, když „nemůžu“ jít v klidu na stadion… Potýkali jste se někdy s podobnou nepohodou, nebo je vám to jedno a nemusíte to řešit? Přijde mi totiž, že takových nekoncepčností se u nás vyskytuje velké množství – inu, né nadarmo se říká, že ryba smrdí od hlavy…

Ahoj, díky moc za to, že sis k nám našel cestu! Ono to o čem píšeš vůbec není nedůležitý, nebo nezávažný. Každá komunita - tak jako ta naše - si nějakým způsobem nastavuje pravidla svýho chování, co budou akceptovat a co ne. Zdá se mi, že pravdilem je, že lidi nechtěj bejt za prudiče a tak radši přejdou věci, které se jim samotným nelíbí. No a potom už se to tak trochu veze.

Mám trochu podobnou i když úplně jinou zkušenost s hudebním udnergroundem, kde se vyskytuje spusta různých názorů, poslední dobou se mi zdá, že se fanouškovská komunita celkově povolila uzdu nějakejm vnitřním limitům. Když jdeš potom na koncert, kde je 50 lidí, je zajímavý se koukat, nakolik různá skladba lidí, místo, kapely a to kdo danou akci pořádá samo reguluje, jak se ty lidi chovaj. Většina z nich se zná, ať už z podobných akcí, nebo místa, kde žijou a vždycky se chvíli rozkoukávají, jaká bude ten den nálada - v tomhle množství Tě prostě každej vidí, za dav se tak lehce neschováš. S přibývajícím množstvím piva a když se objeví nějakej “roztleskávač” začne zábava. Musím říct, že se to stává tak v jednom z asi 20 případů, ale mně se prostě pak nechce jezdit hrát znova někam, kde se hajlovalo - i když to třeba byl jedinec, je to takovej divnej vnitřní pocit. Na rovinu - pořadatel, většinou fanoušek nebo muzikant, co dělá koncert s pár kámošema ve volným čase - nemůže každýho obejít, prověřit, poprat se s ním a úspěšně ho vyhodit z klubu, vlastně je to vůči nim nefér to házet jenom na ně.

Myslím si, že je to trochu otázka vnitřní kultury tý skupiny, kam až nechá ty lidi zajít. Sám jsem to zažil i z týhle strany na jednom menším festivalu, kde se objevila malá skupinka lidí (asi tak 5 z 600), který tam přijeli přesně tímhle způsobem provokovat, zkoušeli kam až můžou zajít. Pořadatelé potom dostali v rámci online diskuze vyčiněno od některých návštěvníků, že s tím nic neudělali - lidi se dají případně vyhodit, dá se zavolat policie, ale vlastně se celá věc odehrávala jako takové “fórky” na hraně, okraji dění. Zarážející bylo, že se proti těmto stížnostem zvedla nevole od další menší skupinky s argumenty a la svoboda slova, nikomu to nevadilo, ty máš taky svůj názor atp…V tomhle případě mi přijde, že to sice vlastně vadí většině lidí, ale nikdo nestojí o problémy, nechce se zapojit…upřímně, já sám o to v pozici muzikanta/návštěvníka, co měl už docela dost piv, taky moc nestál a zbaběle jeden takovej zarážející provokativní moment přešel (házel jsem zlý pohledy a pak radši odešel do backstage, abych se do toho zbytečně moc neopřel), nic se nestalo, nebyla to žádná agrese, opět “fórek”, ale…říkal jsem si “co bude příští rok?”

To už jsem byl v pozici spolupořadatele a musím říct, že vše proběhlo v daleko větším klidu, zdálo se, že všichni přijeli na muziku. A dokonce se stalo, že jednomu extrémně problémovému jedinci nebyl na základě předchozích zkušeností odepřen vstup - panovala na tom v týmu naprostá shoda, nikdo z návštěvníků si nestěžoval, takže když si to nakonec dokážou zregulovat metloši, proč ne fotbaloví fanoušci? Takže si nemůžu nechat pro sebe jednu poznámku:) Většina mých kamarádů fandí Spartě (já na fotbal nikdy moc nebyl) a - přestože mám o tvrdym jádru podobnou představu, jako ty, - jsou to naprosto normální v pohodě lidi, se kterýma jsem vyrostl a dál v poklidu žiju vedle nich. Možná kdyby jednoho s “jasným názorem” deset jeho spolufandů poslalo do pr…, už by se necejtil stejně pevnej v kramflecích…a v tomhle ohledu se budu snažit pracovat i na sobě.