Politika v Česku je spíše o marketingu

Jmenuju se Natálie Jirovcová, žiju v Praze už 15 let a jsem student literatury na Vysoké škole kreativni komunikace. Ve volném čase si přivydělávám jako číšnice v kavárně.

Co Tě pohání a motivuje v životě za současné situace v Tvojí zemi? Nebo Tě něco frustruje natolik, že to nemůžeš nechat být?

Nikdy jsem se moc oficiálně nezapojovala do akcí týkajících se nějaké problematiky ve společnosti, přestože mě osobně iritovala například xenofobie, kterou je atmosféra v Česku prosáknutá. Té jsem se stavěla sama, jako člověk. Teď jsem se však poprvé zapojila do protestu proti Babišovi na Letné a to z jediného důvodu – odmítnutí Pařížské dohody Českou republikou. Mojí motivací k takovému kroku bylo to, že nyní již pocitově jsou cítit velké teplotní změny a sucho se odráží na flóře ve městech i ve volné přírodě. Frustroval mě odmítavý a poněkud sobecký přístup ze strany premiéra.

Jelikož se snažíme porozumět politickému kontextu a tomu, proč lidé volí populistické politiky v České republice, ráda bych se zeptala, čím jsou jsou v současnosti tak atraktivní? Jaké potřeby, sny nebo ambice slibují naplnit?

Myslím si, že je to z více, než z jednoho důvodu. Zaprvé, mnoho lidí (včetně mě) nemá přehled o politické scéně a ani moc nerozumí daným programům, co že jim to vlastně daná strana slibuje. Proto je politika v Česku je spíše o marketingu. Kdo má více bilboardů, kdo je víc vidět. Pak už je jedno, co na ně napíšete. Pokud si dobře vzpomínám, Babiš například sliboval větší důchody – a opravdu, důchod se zvýšil. To, že ty peníze byly přislíbené již dávno a Babiš byl pouze ten, kdo je předal z ruky do ruky, to je vedlejší. Jenže o to jde: důvod, proč jsou tu úspěšní přesně tito politici, je ten, že jejich kampaně často míří na staré lidí, jejichž důvěra se získá snadno. Takže tak: malá politická gramotnost, marketingové kampaně a zacílení na početnou, snadno získatelnou skupinu.

Uvažují Češi pozitivně o své budoucnosti? Jaká nálada panuje v zemi v současnosti nakolik se během posledních let měnila?

Myslím si, že se to liší člověk od člověka. Já například pozitivní jsem. Jsem tady ráda a na Česko jsem zatím ještě nezanevřela. Líbí se mi, jak se například Praha stává víc a víc multikulturním městem. Líbí se mi, že mnoho lidí pobyt v Česku vyhledává. Líbí se mi, kolik mladých lidí (18-30) je dneska otevřené změnám a aktivismu a vlastně i debatě o věcech, které nám nevyhovují. Ale najdou se i tací, kteří už od zvolení Zemana či Babiše mluví o emigraci.

2 Likes

Ahoj, díky moc za sdílení názorů a zajímavých postřehů. Nad otázkou základní obecné informovanosti a toho nakolik se z politické debaty vytratil obsah se občas zamýšlím také. Neexistuje člověk, který má přehled úplně o všem. Já sám si často uvědomuju, že mnohdy principům problémů, ke kterým jsou diskutována řešení, nerozumím.

Podle mého je do očí bijící, nakolik se debata ze strany Andreje Babiše o životním prostředí scvrkla na máme/nemáme/zařídíme vodu, naprosto izolovaná od všech dalších souvislostí. Moje znalosti o našem ekosystém jsou minimální, můžu si jenom domýšlet. Znáš v tomhle ohledu nějakou webovku/ facebookovou skupinu v češtině, která by fungovala jako ekologický “fact checking”? Mám pocit, že v ČR se v posledních letech podobné iniciativy s ohledem na ověřování různých tvrzení politiků poměrně rozjely, ale nějakou zaměřenou na životní prostředí jsem nezaznamenal…

1 Like

Ahoj a vítejte v Edgeryders, jsem někdo, kdo tu byl od začátku.

Nedávno jsem byl na několika protestech za oblast klimatu - pravidelně se konají v Bruselu. Nejsou namířeny proti jednomu politikovi, ale proti celé politické třídě. Myslím, že to je důvod, proč jsou tak populární a vybudovali kritické množství. Spojují lidi pro společnou věc, a ne proti jednomu zlu. To funguje při zvyšování povědomí a vzdělávání.
Změnily protesty některé vaše chování a životní styl, Natalie (@In)?

PS Omlouvám se za gramatické chyby, používám strojový překlad, abych to napsal.

Cau, No, prostě každá politická campaign je valsňe o marketing. Ale ve souvislostí české politice, jde vic o jak hnutí vytvoří campaign a jaké zpravy chce komunikovat veřejnosťí. Že starší lidi jsou lechtej ovlivnit to je taky nesmysl. Jak se vubec prospěje novej politická strana vůbec nemusí zaležit na platné voliči.
Pak o xenofobie v Česku, tak to v Praze je viďet a šlišet každy den. Ale že Praha se pomalu stává multi-kulturňí město, tak to ne. Že jsou tady turisty ze všech zemí neznamená že se Praha stává multi-kulturňí město. Hodňe zaleží na mistňí lidí přistu k “cizích” lidi co vážně žijí v Praze. Así přistup je lepší u mladých lidí co cestovalí a mají otevřeňeší názory. Ale boužel elita, jako politici, se furt vraťej k starejm názoru, jako nationalismus, atd

Myslim že Babiš dela dobrou praci pro Českou Republiku. Lidi se soustředí na kraviny jako že byl STBak etc. Ale ma smysl pro business, ma skošenosťí v oboru financí, diplomatické vztahy a přehled co Česka republika potřebuje v budoucnosti. Taky ma super Facebook page tak nato cvakňí a dozvíte se hodně aktuálních věci.

Jo a protestí taky nevedou k prospěšních změnách. Když vážne lidi chcou zmenít občanské práva tak musí přes lobby na občanská práva. Čo je možne ale dlouhé proces.

1 Like

Ahoj, díky za názor a za to, že sis k nám našla cestu! S tou Prahou je to otázka - já si myslím, že čím dál víc lidí z ciziny si Prahu vybírá jako skutečné místo k životu. Nejenom, že se přijedou podívat, nebo tady jsou kvůli práci na rok, dva, ale že skutečně zůstávaj. Moje manželka je toho příkladem:) Z posledních pět let, co tu spolu žijeme, se takový ten každodenní provoz hodně změnil k lepšímu, nejenom u mladých lidí. Přijde mi, že lidi už se prostě tolik nepozastavěj nad tím, že někdo nemluví česky a nebojí se s ní mluvit. To podle mě býval dřív docela problém. Ale je fakt, že si můžeme klást otázku, kdy se tedy nějaké město stává multikulturní. Podle mě když dokáže přijmout lidi z různých prostředí a ti se stanou součástí jeho celkového charakteru.

Andrej Babiš má smysl pro business, ale myslím si, že záleží i na způsobu, kterým se věci dělají, u politiků jejich chování nastavuje nějaké vzory, které mohou výrazně měnit postoj společnosti. No jemu je asi docela jedno, když ho někdo usvědčí ze lží, zneužívání veřejných financí atp., což si myslím, že není v pořádku. Takové věci se dějí, ale nemělo by to být “normální”. No myslím si, že proto lidi protestují, aby mu dali najevo, že to za normální nepovažují.

1 Like