Pozdrav! Moje ime je Viktor.

Pozdrav Svima!
Ja sam Viktor Halla. Živim u Srbiji, u malom gradu Stari Bečej. U ovom gradu imamo mnogo mogućnosti. Da započnem svoju priču:
Završio sam Elektro-mehaničar srednju školu. Ovim znanjem mogu da se zaposlim u bilo koju fabriku, da vršim popravke na mašinama. Posle sam hteo da se zapišem za programera. Već imam znanje za pisanje programa pa samo jedan papir mi fali, da potvrdim moje znanje. Zbog rata naša zemlja se zatvorila, i nisu predavali najnovije mogućnosti na računarima. Hteo sam da učim programiranje u Windows-u ali samo u DOS-u predavali. Našao sam posao, radio sam u elektro prodavnici. Posle vojska. Posle vojske nisu me primili kao stalni radnik, a otvorilo se vrata i odem, da radim u inostranstvo Mađarska. Prvo su me pozvali na izložbu. Tamo su bili Nemci, Rumuni, i dvojica iz Taiwana. Izložili su test sisteme za elektroniku. Najviše mi se dopalo AOI – Automatic Optocal Inspection. Inženjer iz Taiwana mi je pokazao kako radi. Zadnji dan sam ostao sam sa Inženjerima i morao sam sam da prevodim Engleski na Mađarski jezik. Uspeh su imali na izložbi, ali pitali su ko će to da programira? Mene su predložili. Tako sam počeo da radim programiranje AOI korišćenje svoje znanje za elektroniku, posle sam izučio MDA – Measurement Digital Analyser, i SPI – Solder Paste Inspection.
image002 image003 image001

                    MDA, AOI i šema za proizvodnju

Nažalost prodaja mašina nije bilo u velikom količinama, i zapitali su me, da li bi hteo da radim u proizvodnji? Pristao sam, pošto isto bi radio sa robotima. Radio sam na CNC glodalici.

image005 image004

               CNC glodalica i plan rada

Program koje sam dobio, nije bio dobar, i mere isto nisu bili u toleranciji. Reko sam programeru da me izuči i ako nešto ne vaja onda sam ću biti kriv. Odmah je pristao. Da imam papir da znam da koristim CNC mašine i da znam da programiram, završio sam školu pored rada kod Mađara. Posle 2 godine videli su da ne pravim nikakve greške, i stavili su me kao programera za celu proizvodnju. Zbog bolesti mog roditelja sam se vratio moj grad u Srbiji.

image006

             Pisanje programa u G-kodu

Moj san: U celom životu sam osećao kao da ne vredim skoro ništa. Zbog toga nisam ni hteo da zatražim pomoć. Ako bi zatražio, onda bi mi to uradio jedna mašina, jedan program koje sam sam sastavio. Mogao bi ovo da iskoristim, da uradim svoju firmu ili nekome da pomognem, predam moje znanje. Gde sam zadnji put radio nisu mogli da veruju. Napravio sam program koji piše program za CNC laserski sekač lima. Kad sam pokazao, pitali su me što si još u Evropi? Nažalost gledao sam da imam karijeru gde nisu me cenili, ali nisam gledao sebe.
Predlog za radionicu:

  • Mesto
  • Papira za rad (odobrenje)
  • Predaja znanja
  • Diploma ili papir za potvrdu znanja
  • Izračunavanje troškova
  • Pružanje prvog pomoći na lica mesta i gašenje požara

Mesto:
Treba izabrati mesto gde bi moglo da se radi. Unutrašnja veličina da li odgovara zakonu, ako ne, koliko bi to koštalo da preradimo mesto.
Papir za rad:
Kad smo već napravili sve u propisu zakona, još treba odobrenje da se pusti u rad. Treba da se pogleda elektronika, da li je sve dobro spojeno, izmeriti uzemljenje, da li istaknut plan za spašavanje u vezi požara, da li su istaknuti propisi, aparati za gašenje požara, itd.
Predaja znanja:
Kao što znamo treba da budu majstori ili profesori. Sad ovde ne znam ni sam koga bi trebalo pre da se primi da predaje. Ko ima veliku školu taj pojma nema kako treba jedan čekić da se drži. Ja mislim bolje jedan majstor, nego velika škola koji nije ni probao svoju struku da radi (čovek bez prakse).
Papir za potvrdu znanja:
Svakog ko izuči svoj zanat, taj bi trebalo da dobije potvrdu šta zna da radi. Na kraju da imaju i ocenu za svoj rad. Ovo isto bi trebalo sa opštinom da se dogovori. Sa ovim bi mogli lakše da nađu učenici posao.

Izračunavanje troškova:
Ovo je isto jedan zanat. Može se dogovoriti sa učenicima Ekonomske škole, pošto oni mogu izračunaju dobitak proizvodnje ili gubitak. Ono što je najvažnije, treba da se izračunava sponzorstvo. Ovde bi moglo i takmičenje da se uradi: ko može jeftinije da nabavi materijal za proizvodnju.
Pružanje prvog pomoći:
Ovo je najbitnija stavka. Treba znati kako možemo pružiti prvu pomoć našem radnom prijatelju, pre nego stigne ambulantna kola. Gašenje požara isto može život da se spasi. Za obuku bi se zatražila pomoć lekara i od vatrogasca.

Izvinjavam se zbog moje greške u pisanju :slight_smile:

1 Like

Cao Viktore i dobrodosao u nasu zajednicu!
Hvala sto si podelio svoju pricu sa nama.
Cesto razmisljam o tome kako je neki papir bitan vise od svog znanja i iskustva.
Ne znam da li ce se to skoro ili ikada promeniti.
Svakako je tvoj predlog jako zanimljiv i koristan i nadam se da ce i tvoji sugradjani da se okupe oko njega.

1 Like