Přehnaná integrace technologií?

Zdravím,
Chtěl bych podotknout, že jsem veliký enthusiast do technologií, speciálně do IT. Vlastně tak moc, že i mezi svými tech pozitinvními kamarády jsem brán, jako že to občas s optimizmem přeháním.
Dalo by se říci, že jsem technologický extrémista.
Rád bych zde nadhodil myšlenku, zda je aktuální vývoj technologické úrovně společnosti dobrá věc, a jestli může existovat v tomto ohledu něco jako “příliš”.
Například:
Robotické řízení vozidel. Za mne, jsem absolutně pro, autonehody jsou jednou z velmi častých příčin předčasných úmrtí, a pro jednotlivce to má pozitivní stránku, že se nemusí namáhat s řízením, atp.
Setkávám se ale velmi často s názorem, že řízení vozidla má být právo jednotlivce. Že je to osobní prostor, a nemá být do tohoto prostoru tedy zasahováno. Nejspíše tedy nevadí zasahování do osobního prostoru různými částmi vozidla.

Vyměnili by jste své vozidlo za robotické, měli li by jste tuto možnost?

Hlavní příklad, u kterého se setkávám už s větším odporem (celkem pochopitelným) je můj názor na Čínského velkého bratra, neboť si nemyslím, že se jedná o tak špatnou věc. Aby nedošlo k omylu, Čínu moc rád nemám (je to takové horší Japonsko), ale systém kontrolující občany, ať už z důvodu dodržování pořádku, či rychlé pomoci v případě nutnosti, je dle mého názoru věc dobrá.
Slyšel jsem spoustu argumentů, hlavní protiargumenty se nejspíše dají rozdělit na:

Je to zásah do soukromí - Není, takovýto systém se má vztahovat pouze na interakce na veřejnosti

Tento systém je využíván pro politické účely - Ano, dělala ho Šína, tak je pochopitelné, že si do toho natlačili politické hledikso, nicméně zde jde argumentovat stejně jako u dalšího bodu, a to

Takovýto systém použijí mocní k útlaku slabých - Ano, pokud se systém neimplementuje správně, s pravidly pro všechny stejnými.

Důvod, proč je možné velmi snadno zneužívat podobné systémy, je lidský faktor. Samotný systém je v tom nevinně. Jinými slovy, takováto aplikace se většinou pokazí na tom, že je automatizovaná příliš málo a příliš málo veřejně.

Přes všechny tyto vady, když si představíme ideálně fungující systém, který není zneužívaný, je špatné, aby byli lidé hodnocení nějakým sociálním kreditem? Nikoliv za politické postoje, ale za reálné skutky, které v životě dělají.

Mám za to, že v ne příliš vzdálené budoucnosti budeme muset jako národ, a asi i jako civilizace, rozhodnout, zda podobné systémy na sledování obyvatel budou a) veřejné, a snad i prospěšné pro jednotlivce, a také spravedlivé, a nebo za b) utajené, v rukou elity, která s tím bude nakládal dle své vůle, a jednotlivec nebude mít užitek žádný. Nemyslím, že by byla i možnost c - konec konců, už každý žijeme ve světě, kde máme každý své utajené sociální kredity, ať už na FB, Googlu, a podobných.
Každý máme svůj virtuální profil, s údaji o našich preferencích, dle kterých se nám nabízejí reklamy. Když se někoho zeptám, zda by byl ochotný zveřejnit tyto své údaje, které má aktuálně v držení korporace, či je alespoň předat do držení nějaké neutrální osobě (třeba státu), tak odpoví, že ne.
Toto si myslím,že je velmi nezdravý postoj, neboť v zájmu zachování svého soukromí, jehož existence je už tak sporná, vlkádáme někomu do rukou velmi velkou moc.
Navíc je v poslední době čím dál více patrné, že tyto korporace nejsou vůbec apolitické, jak se dříve tvářili. Proč tudíž takový odpor ke sledování státem, ale zároveň taková ochota nechat se sledovat koroporací? Protože “Muh private company”?

Omezování osobního soukromí ve prospěch kolektivu je už dnes normou, a do budoucna nevidím příliš šanci na změnu. Vlak se soukromím jednotlivce ujel už tak dávno, že se mezitím stačil vrátit nákladem sibiřské oceli a ujel znovu.
Ale to není tak špatná zpráva, pokud by skutečně byli lidé proti, tak si nenechají toto soukromí odebrat dobrovolně a tak nadšeně. Vidím to velmi optimisticky, ale pouze s předpokladem, že se všichni přestanou chovat jako pokrytci.

2 Likes

Ahoj Jakube, díky moc za příspěvek! O automatizovaném ne/sledování se v Praze začíná rozbíhat debata, uvidíme, kterým směrem se to posune… Viz článek:

Ahoj Jakube a díky za skvělý příspěvek! Já si myslím, že tady hrajou roli kulturně předávané historické zkušenosti. Bezpečnostní kamery, ať už otevřené, nebo skyrté, které kontroluje státní aparát, vyvolávají asociace na “fízlování”, který je u nás natolik spojený s utlačovatelskými režimy, hlavně tím komunistickým. Ale není to jenom ten, i Gestapo si lidi fotilo a špiclování Čechů, kteří chtěj prostě jenom kecat u piva, je ostatně jedním z úvodních témat Švejka, který je tak trochu biblí český národní identity:). Lidem ale třeba nevadí, že koukají přímo do kamery při každém výběru z bankomatu, chápou bezpečnostní rozměr tohodle opatření. Takže jak říkáš, je paradox - tak nějak lidem, alespoň podvědomě pode mého vadí, že každý rok vykazují státu do koruny kolik vydělali, ale to že, jejich banka mnoho ví i to, co nedeklarovali u daňovýho přiznání, kolik pěněz projedli a propili v který hospodě, je už tolik nebolí. Je to možná tím, že si díky reltavině krátké zkušenosti s kapitalismem korporaace pořád idealizujeme? A pak je zároveň rovnou démonizujeme? Možná by bylo lepší si uvědomit, že mají prostě nějaké cíle, motivace k jednání… jinak ještě k té integraci technologií do lidské společnosti, je to filozofický problém, který stojí u základů sci-fi jako žánru, a je dobře, že si modelujeme v představách ty negativní scénáře, jedná se v podstatě o filozofické zkoumání těhlech otázek. Třeba seriál Black Mirror vlastně docela dobře vyjadřuje ducha naší doby v tomhle ohledu,