Proč jsem se zúčastnil blokády Extinction Rebellion

PROČ JSEM ÚMYSLNĚ PORUŠIL ZÁKON A NECHAL SE ODNÉST POLICIÍ?
(FB post z 14.10.2019)

Loni touto dobou jsem byl zoufalý, vyděšený a naštvaný. Uvědomil jsem si totiž, že změna klimatu nepřijde někdy v daleké budoucnosti, ale postihne ještě naši generaci a bude to velmi zlé.
“Změna klimatu” je velmi mírný, eufemický název pro přicházející krizi - celoplanetární katastrofu bezprecedentních rozměrů, která ohrožuje další fungování naší civilizace a možná i přežití celého lidstva - tebe, co čteš tento příspěvek, mě, nás všech.

Před tím rokem jsem byl taky frustrovaný z toho, že jsem netušil, co přesně bych proti tomuto kolosálnímu problému mohl sám dělat. Slíbil jsem si, že už nikdy nikam nepoletím, vrátil se k vegetariánství, zpřísnil třídění odpadu a udělal další podobné kroky v osobním životě. Věděl jsem ale, že jsou bohužel zoufale nedostatečné, pokud je dělají jednotlivci.

Naštěstí se od té doby objevila se svým nemilosrdně pravdivým, nekompromisním vystoupením Greta Thunberg a dozvěděl jsem se o novém hnutí Extinction Rebellion.
To chce nenásilnou občanskou neposlušností přimět vlády a média pravdivě informovat o skutečném rozsahu problému a přimět je jednat, dokud je ještě trochu času nebezpečí odvrátit.

Nenásilná občanská neposlušnost znamená, že občané poruší vědomě a bez násilí běžný pořádek a zákon. Strpí zadržení nebo zatčení policií, eskortu na stanici, přestupkové řízení, zaplacení pokuty nebo jiný postih. Dělají to proto, že existuje problém, který je důležitější než jejich osobní pohodlí a svoboda. Pokud toto přesvědčení sdílí určitá část společnosti, dokážou zprvu malé akty občanské neposlušnosti přerůst v masové hnutí, které pohne dějinami.

Spolu s dalšími dobrovolníky hnutí Extinction Rebellion jsem přesvědčen, že tímto problémem je dnes klimatická krize. Prvních 130 českých rebelů se 12.10. položilo na magistrálu v Praze na Václavském náměstí a vědomě tak porušilo zákon. Jsem hrdý, že jsem byl jedním z nich.
Policie se k nám chovala velmi šetrně a s respektem - stejně jako my k ní. Mnozí z nich sdílí naše obavy a aspoň částečně s námi sympatizují.

Je nám líto, že jsme přidělali policii práci a zdrželi řidiče, kteří zrovna chtěli magistrálou projet. Upřímně se jim omlouváme. Domníváme se ale, že krize klimatu a životního prostředí je natolik zásadní, že nás opravňuje přistoupit k takto radikální formě protestu - já a mnozí z nás to cítíme jako svou morální povinnost.

Před rokem zoufalství a beznaděj, teď mě sebrala policie. V osobní rovině se život skutečně může za pouhý rok změnit až nepředstavitelně k lepšímu ![|16x16]:smiley:
Přidejte se k nám, ať je nás příště aspoň desetkrát tolik.

Rebelie proti vyhynutí!
https://www.facebook.com/XRczech/
https://www.extinctionrebellion.cz/

Franto, zdravim Te a chtel bych Ti podekovat za tento prispevek. Zaroven bych tady pod nim chtel zminit, ze Ti patri velke diky nejen za aktivitu, kterou popisujes a za dalsi aktivity, kterym se venujes jako clen XR . Dalsi velky dik Ti patri za to, ze jsi sehral naprosto klicovou rolu pri vytvarenii Brnenske klimaticke koalice. A to zvlast v klicove pocatecni fazi. Viz tento predesly prispevek: Vznik Brněnské klimatické koalice.

Musím říct, že jsem velký automobilista a blokování dopravních tepen mi vadí:)
Ale jsem rd, že jsem si tu mohl něco přečíst o vašich motivacích.