Rozhovor: O aktivismu, klimatu, dobrovolnictví a o ztracené generaci na trhu práce

Jan Zálešák zpovídá kamaráda Hanse Priessnitze

2.10.2019

Otázky:

1. Nepotkáváme se tak často, sleduju Tě spíš na Facebooku. Ale všiml jsem si že za poslední roky jsi vyzkoušel spoustu nových věcí. Komunální politiku, dobrovolné vojenské cvičení a teď hlavně enviro aktivismus. Je to trochu tak, že nevíš co bys? :slight_smile:

Ahoj Honzo :).

Jo a ne. Můj aktivismus obecně vychází z principu, že se snažím dělat věci, které mají smysl. A pokud mají (to si posoudím sám), pak se dokážu hodně pro danou aktivitu nadchnout a věnovat tomu spoustu energie. A k tomu “jo”, že “nevím co bych” se týká spíše mého profesního zakotvení, resp. neukotvení. Vystudoval jsem obor, kterým jsem se po škole ale nikdy neživil, takže dodnes, na stará kolena “se hledám”; kam a kde napřít své silné stránky, můj potenciál a energii tak, aby mne práce naplňovala, uživila a zároveň to bylo potřebné pro ostatní. Tuším, že Japonci pro to mají výraz IKIGAI, tedy kombinace 4 podmínek, kdy bude člověk v práci nejvíce spokojen. První - být v tom co dělám dobrý. Druhá - aby to člověk miloval, to co dělá. Třetí - aby to bylo něco, co svět potřebuje a čtvrtá - uvádím ji až jako poslední, ha ha (to odpovídá mému mindsetu), tedy, aby to člověka uživilo.

Ještě Tě opravím, komunální politiku jsem zatím nedělal seriózně, jen se trochu angažuji při demonstracích za nezávislé soudy, proti Andreji Babišovi, pro klima apod. Nebo si měl možná na mysli moje poslední zaměstnání - referent rodinné politiky, které bylo na úřadu jedné městské části v Brně.

2. Wow, jsme na tom s tou prací hodně podobně :). Už víš, kterým směrem se chceš profesně vydat? Jinak, co jsi vlastně vystudoval? Čím se živíš teď, jsi na volné noze?

Vystudoval jsem ekotoxikologii na Přírodovědecké fakultě, ale už tam jsem zjistil, že je to pro mě špatně. Pak jsem ještě zkoušel doktorát, jeden rok akorát. No a pak jsem pracoval všude možně. Buď jsem se krátkodobě nadchl v nějakém konkrétním oboru, třeba školství a vzdělávání, kde to vyvrcholilo prací v lesní mateřské školce nebo jsem to k sobě nechal připlout osudem, jako má poslední práce referenta rodinné politiky na MČ Brno-sever. No, anebo jsem odpověděl na inzerát na vývěsce univerzity, kde jsem nakonec pracoval jako operátor Helpdesku na Institutu biostatistiky a analýz. V podstatě jen v té lesní mateřské školce jsem šel své zálibě nebo řekněme oblasti zájmu naproti. Neustále se tedy ocitám na startu a své silné stránky, které bych mohl dobře prodat postupně objevuji.

3. A co to podle tebe je? v čem jsi dobrý?

Práce s lidmi, nějaké síťování, organizování akcí. Rád bych si zkusil práci event managera nebo projektového managera. Mým snem je propojovat lidi. Na všech možných úrovních, protože mně to dává smysl. A kor v dnešní době je to potřeba, a dělat to nějakým přívětivým způsobem pro lidi by mě dávalo velký smysl. Teď mám něco nachystaného s Pavlem Rotterem, tak doufám, že to dotáhnu do konce.

4. Máš s tím problém - dotahovat do konce?

To ne, spoustu věcí jsem dotáhl. Ale ne vždycky, ne všechno. Obzvlášť co se týče toho, když se to týká nějakého byznys záměru nebo mám-li si říct o peníze. Nevím, tam mám možná nějaký blok nebo nějaký strachy, které jsem někde získal, posbíral v životě.

Nejradši bych měl svoji firmu. A mohl si dělat, co chci. Být svým pánem. Ačkoliv je mi jasné, že s tím souvisí velká zodpovědnost, možná nejistota, což ale zase může být jen špatný mindset. Každopádně se mi na tom líbí, že pak v určitý moment můžeš nabalovat i věci, které spolu nesouvisí. Když to přeženu, tak když někdo dělá střechy a troufne si, tak si může otevřít kavárnu, když na to přijde. Jen mít vstupní kapitál a nápad. A nápady, ty já mám.

5. A v čem zhruba chceš podnikat? Nebo co máte nachystané?

Pomáhat některým lidem, co tak snadno nenavazují kontakty, je navázat. Třeba chodí do společnosti, do kina, ale neseznámí se. Takže na naší akci se prostřednictvím dobře připraveného programu, poznají trochu víc.

6. To si rád počkám. Teď odjinud. Viděl jsem, že jsi byl teď v Praze na rebelii od Extinction Rebellion. Jestli můžeš říct nějaké svoje dojmy. Prý se policajti chovali super. Ale co lidi, co stáli v té koloně?

Vezmu to popořadě. Metodika, jak udělat takovou blokádu, je velmi propracovaná a kopíruje tu z Londýna. Všichni účastníci blokády se sestávají z menších akčních skupin, ve kterých si určí různé role. Velká blokáda se pak lépe zvládá zevnitř, je-li organizovaná takto. Bohužel v momentě, kdy blokáda vypukla (bylo to tajné a ani účastníci nevěděli čas a místo), tak jsem se zbavoval nože z batohu (jsem skaut). A tak jsem si nestihl s ostatními lehnout na silnici :D. Řekněme zkrátka, že jsem měl trable sám se sebou, a tak jsem pořádně nestíhal vnímat, co dělají řidiči. Nicméně můj kamarád to viděl více méně od začátku a říkal, že tam pár naštvaných řidičů bylo. Každopádně dva vysoce postavení lidé z Extinction Rebellion iniciovali několik dní před akcí jednání s policií, aby se vzájemně informovali. Takže policie byla předem informována. Celkem v pohodě mohla odhadnout jak a kde to zablokujeme. Proto, když to vypuklo, tak poměrně rychle dopravu přesměrovali jinudy. Takže to nebylo tak, že by celá magistrála nonstop stála. I tím, že o tom policisté věděli dopředu, tak nebyli tak ve stresu, byli velmi klidní a i díky tomu nebyl ani z jedné strany žádný důvod k agresivitě. Všichni se chovali profesionálně, někteří byli vyloženě vlídní nebo s námi i sympatizovali.

7. Jak na to reaguje tvoje bezprostřední okolí: kámoši a lidi na sociálních sítích? Na to že jsi tam byl?

No myslím si, že se najdou lidi ve všech kategoriích. Někteří to chápu, někteří to i podporují. Ale najdou se pochybovači, odpůrci nebo někomu to přijde zbytečné. A s některými lidmi na facebooku vedu věčně spory a diskuze.

Co asi nejvíc lidem leží v žaludku, je ta forma - že to jde skrze nějaké naštvání - třeba řidičů, pokud se týká těch blokád. Takže panují obavy, že se Extinction Rebellion (XR) stane v očích těchto lidí dalšími ekoteroristy. Ale až tak se nebojím, protože si myslím, že to, co se sděluje je celkem jednoznačné a přehledné. A myslím si (ale nechci to přivolávat), že každým dalším rokem bude sucho čím dál horší a frustrace lidí z toho bude čím dál horší. A projevy sucha budou čím dál viditelnější a to všechno povede k tomu, že čím dál víc lidí bude mít vlastní potřebu něco dělat.

Extinction Rebellion říká jenom jednu jedinou věc: třídit plasty a nelétat nestačí. Že bez skutečně účinných opatření celých států, tedy na úrovni vlád a korporátů se globální snížení emisí CO2 neobejde. Osobní změna každého jednotlivce je důležitá, ale teď už není čas čekat na tuto změnu, která je možná i na několik dalších desítek let. Je potřeba redukovat ty největší znečišťovatele a ty největší zdroje CO2. Proto je snahou vyvolat kolem tématu velký humbuk, aby se to stalo velkým celonárodním tématem a aby se to diskutovalo. A přimět stát, aby vyhlásil stav klimatické nouze - což není samotné prohlášení - ale zároveň by na to měly navazovat velmi konkrétní opatření, resp. veškerá další rozhodnutí by měla z tohoto stavu vycházet nebo ho zohledňovat. Můžete si to představit jako válečný stav nebo mobilizaci. K tomu, aby byl tento stav klimatické nouze vyhlášen je prostě potřeba se dostat do médií a proto ta mediální pozornost.

8. No asi méně kontroverzní téma je vaše organizace Větvení. Sázíte stromy, tam se asi nedá očekávat, že se na vás někdo naštve… To je taková pěkná činnost, to by vás pochválil i Babiš :). Nebo potkáváte se s něčím takovým, že by vám lidi nepřáli?

Ne, je to přesně, jak říkáš. Máme fajn podporovatele. Všichni fandí. Celkem není až zas takový problém sehnat třeba peníze. My stojíme na drobných dárcích. Nemáme zatím žádné granty ani velké sponzory. A tímto způsobem, v současném množství výsadeb za rok nám to funguje. Lidé nás v podstatě jen podporují. V kontrastu s Extinction Rebellion jsme na tom lépe. Ale až se XR podaří prosadit stav klimatické nouze nebo i další věci, tak to skokově posune celou agendu a našich pár set stromů oproti tomu budou poměrně zanedbatelné. Je skvělé sázet stromy. Je to potřeba moc, ale samo o sobě to klima nezmění. Je potřeba pracovat i na jiných frontách a je nutné, aby se do toho zapojil i stát nebo řekněme lépe než dosud.

3 Likes

Díky, Hansi, za příspěvek. Mám z něj radost, protože mi přijde, že jsme se dotkli spousty zajímavých témat. Cemu bychom se měli věnovat v zivote…jake k tomu máme dispozice…jake překážky.
Doufám, že se ti podaří vymyslet a zrealizovat nějaký ten podnikatelsy nápad a sám nebo s parťáky tomu vdechneš život.
Máš nějaké progresy? Držím ti palce v tomhle a samozřejmě i v ekologickém aktivismu. Ale tam jsme skoro kolegové:)

ahoj Hansi,
Musím říct, že jsem velký automobilista a blokování dopravních tepen mi vadí:)
Ale jsem rd, že jsem si tu mohl něco přečíst o vašich motivacích.