Setkání třetího druhu

Tentokrát řeknu něco o přírodě.

Během dovolené v Thajsku jsme navštívili národní park Kaeng Krachan - kvůli pozorování divočiny a divoké zvěře. pozorování divočiny mě vždycky lákalo , nejvíc jsem vždycky chtěl vidět nějakou velkou šelmu.

Na téhle dovolené se mi tedy splnil jeden velký sen. O vlahém večeru ( nikoliv během jednoho z dlouhých výletů do divočiny, do hloubi pralesa, ale během večeře v kempu) se z houští na kraji lesa vynořil medvěd. pro úplnost - byl to medvěd brýlový. statné černé a klidné zvíře. přišel si prohlédnout, jaké zbytky se nahromadily pod okny táborové kuchyně.

O co jsem se chtěl hlavně podělit je to, proč mi přijde zajímavé pozorování divoké zvěře. A nemyslím tím pozorování srn na poli u Pohořelic. pro mě pozorování opravdu divokého pralesního zvířete znamená být pozorovatelem, hostem nebo možná i součástí úplně jiného světa. Nebo snad úplně jiného vesmíru.

Jak to myslím? tenhle vesmír se řídí úplně podle jiných pravidel než náš svět. v pralese neexistuje marketing účetnictví, PR, b2b, ani žádné jiné srandy. v pralese je na prvním místě život. život jako takový. čiré bytí. A boj o život. někdy Musí jeden život ustoupit jinému. třeba Když tygr skolí jelena nebo Když tygr pojde stářím nebo nerozdýchá infekci. na moc velké části planety už zákony džungle dostaly jiný rozměr. na prvním místě není život, na prvním místě je vytváření zisku. I tady jeden princip vesmíru musel ustoupit jinému.

Hi Glow. A little bit of intro: I red and understood your post, but as I am not native Czech I am only able to comment in English. I hope you will understand it.

I really liked this post. Mainly because I also have a dream to see a bear and other big beasts in the wild. Maybe I need to travel to Thailand next :slight_smile:

For me seeing and watching wildlife means making connection. Reconnecting to nature, what was once our real habitat rather than the artificial surrounding of the cities.

We need to go to see a bear in Slovakia. There are many of them. And we need to sleep more often in the wilderness.