Smrt kolem nás

Smrt kolem nas

Smrt žije… album od Kata z Prago union. Dovolím si s mým oblíbeným interpretem nesouhlasit, smrt nežije a nic a nikdo po ní také ne. Teda ne hmotně, duše možná-snad-doufám někam dále putuje, ale bohužel nevím, jestli to tak opravdu je, či bude. Skoro celý život jsem se nad smrtí nemusel moc často zamýšlet a také mě nijak v blízkém okolí citelně nezasáhla. Ale od června loňského roku je vše jinak a já se ptám, co se to sakra děje a přeji si, ať to vše zase přestane. Jasně, smrt je součástí každého života a musí se s ní počítat, ale vypořádat se s ní je pro člověka velká psychická zkouška. Jak jsem zmínil, začalo to vloni v červnu mým blízkým kamarádem, který umřel v autě jako spolujezdec ve 20 letech. To mě zasáhlo nejvíc, protože to byl mladý a hodný kluk, který měl vše před sebou. Pak má prababička, zapřísáhlá komunistka, ale se srdcem na pravém místě. Tam se to v 89 letech dalo čekat a člověk se snaží spíš s úsměvem vzpomínat na tak čistého člověka, kterým byla. Před měsícem nečekaně umřel můj nevlastní děda na Slovensku a jeho syn dnes upadl z ničeho nic do bezvědomí a ještě se z něj neprobral. Na škole, na které učím kroužek florbalu, před týdnem zapalovali svíčky pro svého spolužáka, který v depresích kvůli rozvrácené rodině skočil z okna ze sedmého patra a když to jeho matka zjistila, tak skočila také.
Já osobně závidím lidem, kteří věří v jakoukoliv víru a žijí s tím, že po smrti není konec a že je něco čeká, každého něco jiného dle konkrétní víry. Mně je totiž při pomyšlení na smrt úzko a v hlavě mám jen jednu temnou myšlenku a to, že po smrti už nic není, navždy tma a prázdno a že život, který žiji, je jen jeden. Na druhou stranu si díky tomu alespoň uvědomuji, že ho musím prožít naplno. Co se honí vám v hlavě, když přemýšlíte o smrti?

1 Like

Ahoj Lukáši, jak píšeš, součást života, ale ja se nad tím pozastavim úplně pokaždé, jsou bohužel konce, kterym se dalo předejít, které jsou zbytečné… jelikož se snazim lidskou existenci vidět v širším pohledu, vždycky se zamýšlím nad tím, co po lidech zůstává tady, v našem světě, jelikož v jiný taky osobně nevěřím. Jeden nemusí bejt zrovna prezident, nebo slavnej muzikant, každý zanechává nějaký otisk. Před lety umřel muj kamarad z dětství, bylo mu 27, šel projet na kole za letního horka, omdlel a narazil do stromu. Pořád mi to přijde jako by se to snad ani nemohlo stát. Vzhledem k tomu, ze jsme vyrůstali nedaleko sebe a ja ted bydlím zpátky “doma”, dost často mi ho ty mista kolem připomínají (když už to zrovna neudělá Facebook v den jeho narozenin, taky takový zvláštní…). Ale vzpomínám si na něj v mnoha pozitivních momentech, hlavně u muziky, kterou jsme spolu dělali a poslouchali. A tak si ten jeho otisk nesu v sobě. Občas když mě něco zbytecneho vytočí, tak si tak v hlavě přehraju, že by se tomu smál a jdu dal. No prostě věřím v udržování pozitivních odkazů, nesu si ty lidi tak jak jsem je zažil a to mi s odstupem pomáhá s tim, že mi chybí.