Týden pro klima - můj příspěvek na shromáždění 27.září 2019, Brno, Dominikánské náměstí.

Dobrý večer,

jsem farářkou Církve československé husitské a vlastně je mi trochu s podivem, že jsem zvaná mluvit na Týdnu pro klima. Proč? Už v roce 1967 historik Lynn White vyslovil obvinění vůči křesťanům, resp. židovsko-křesťanské kultuře a označil jí, potažmo nás za viníky ekologické krize. Whitovo obvinění bylo sice vyvráceno, ale fakt, že lidstvo hodnotu přírodního bohatství přepočítává optikou výtěžnosti a zisku pro vlastní potřebu a obohacení se potvrdil. S důsledky našeho nemoudrého jednání a lidské nenasytnosti jsme konfrontováni v každodenním životě čím dál častěji a ve větším počtu. Už je to víc, než desetiletí, kdy zástupci ostrovních států na klimatických summitech vyslovili obavy o svou bezpečnost, kvůli zvyšující se hladině oceánských vod. Přirozeně - byli a jsou první na ráně. Ale dnes, a to ani moc vody “neuplynulo”, už je takových lidí víc a nejen u moře či oceánu. Mnoho z nás, kteří zatím žijeme relativně v klidu (i když nám například za Brnem - ejhle, nově vzniká polopoušť), pociťujeme vzrůstající obavy o osud země, planety. Někteří i jednáme, jsme vidět a slyšet (byť na radnici je dneska zhasnuto a dělají, že tu nejsme). Ten tzv. heterosexuální bílý muž (občas ale i žena) když si s lidmi, jako jsme my, neví rady - protože říkáme a upozorňujeme na to, co nechce slyšet, má tendenci dehonestovat nás, posílat pryč, někam do klidu, do ústavu, zpátky do školy … Prostě “radši ať jdeme dělat něco užitečného”. Mě při tom napadá jedna věta z legendárního představení Čtyři dohody - “vrať se do svého pokoje a přijď, až budeš normální!” Jenže víte co - i kdyby nám všem, stovkám tisíc environmentálně truchlících a protestujících lidí sebrali za trest mobily a zakázali počítače a vycházení z pokojů třeba na rok, ona tady ta klimatická změna se všemi možnými důsledky a projevy stejně bude dál. Tak kdo tady je a není tzv. normální?

Mezi lidmi “nihil novi sub sole” snažit se umlčet toho, tu či ty, kteří našli odvahu a nechali promluvit své svědomí, intuici, selský rozum, emoce (klidně i strach), fakta či výsledky vědeckého poznání. Krista ukřižovali, když říkal a dělal, co se nehodilo, paranoidní psychopat Nero o pár desítek let později pronásledoval jeho stoupence. Dějiny znají hrdinné postavy, ale i psychopatické vládce, na tom se ani dnes nic nemění, vidíme obé kolem sebe. Jde o nás, jde o ty, kteří přijdou po nás, o Zemi a budoucnost, která se určuje přítomností.

A jestli k tomu tedy jako farářka mám něco říct, chci připomenout dávnou spirituální moudrost, součást duchovní dimenze života, která říká, abychom vzali svůj kříž a šli. Tedy abychom jednali. Jak? I na to má Písmo odpověď - usilovat o moudrost, o pravé poznání, včetně poznání sebe sama a skutečného smyslu života, usilovat o pravdu (opravdu :-)) Nenechme si svázat ruce myšlenkou, že na takové věci není čas a jsou bláznovstvím v tomto světě. Naopak. Jen my sami můžeme být tou změnou, žádný vůdce za nás tuhle práci neudělá, ani ji žádný režim nemůže přikázat. Přála bych si, abychom se přestali bát toho, že náš život nebude dost dobrý a přitažlivý, když třeba budeme víc chodit pěšky, žít celkově trochu pomalejším tempem, méně nakupovat a hromadit a víc tvořit společenství s druhými lidmi, zajímat se o ně v reálném, netoliko jen virtuálním, čase a světě. Když budeme víc pozorovat a učit se z přírody o tom, že jsme součástí celku, ne jeho nadvládci. Poslední tři papežové apelovali na naše ekologické jednání - pokud budeme nadále žít, jako dosud, zanecháme příštím generacím přespříliš trosek, pouště a špíny. To může vyústit pouze do katastrof a ti, co přijdou po nás, budou muset snášet ty nejhorší důsledky. Pokud dnes někdo označuje ty, kteří varují a jednají, za hysteriky, nemocné nebo nedospělé, chová se většinou sobecky, sebestředně a povýšeně. Přitom zajímat se o ochranu přírodního dědictví a upozorňovat na jeho destrukci je prostě lidské a přirozené - tedy, mělo by být.

Je to už taková zaužívaná fráze, že jen život, který žijeme pro druhé, stojí za to, ale v kontextu současného dění mám pocit, že ta věta dostává další rozměr. Děkuju za vaší pozornost.

Diky, Sandro. Byl jsem tam a bylo mi velkou cti poslouchat vas proslov. Byl naplneny optimismem, ktery v dnesni dobe tak moc potrebujeme. Jeste jednou velke diky - i za to, ze jste souhlasila se zverejnenim vaseho proslovu tady u nas na foru.

Děkujeme, byli jsme tam taky!