Evo ja sad zivim na 5 minuta od Brisela (izasao iz njega zbog kvaliteta zivota). To su te guzve, beskonacna cekanja gdje god da odes, trazis parking navece 45 minuta, ako si izasao onda ujutro cekas da neko od ranoranilaca ode na posao posto nema sanse da nadjes parking, zagadjenje zraka, hrana koja je malo bolja od smeca je puno skuplja (a ni to nije ni blizo onoga sto pise na etiketi) itd.
Pricao sam sa djevojkom posto se vjencavamo uskoro i planiramo porodicu. Slozili smo se da je najbolje za djecu da odemo na selo a najbolje za nas da odemo tamo gdje je dobra klima. Nase rjesenje je da idemo u Dalmaciju, ipak je to moja kuca a i znamo da oboje mozemo svasta raditi, uzivati u prirodi i dobroj klimi, dijeca ce jesti zdravu hranu iz nase baste i od okolnih seljaka…ali mjesto ima manje od 200 stanovnika .
Razmisljao sam puno o tome, o manjku ljudskog potencijala, o ljudima sa kojima cemo se tesko uklopiti (djevojka zivjela i u Americi i u Engleskoj u Londonu a ja vec 18 godina u Briselu i putovao svuda), o melanholiji koja generalno vlada u Hrvatskoj itd…nema lakog odgovora. Odlucili smo da ostanemo u Hrvatskoj dok nam djeca ne dodju do 5-6 godina. Onda cemo uraditi evaluaciju situacije i ostati ili otici gdje god mislimo da je najbolje u tom trenutku.
U pravu si kad kazes da ljudi jednostavno nisu svijesni mogucnosti, bas sam pricao sa @TamaraVuk nedavno. Spomenula mi je rodjaka koji se zali da ne zna sto da radi i koji zeli da ode iz zemlje, objasnila malo njegovu situaciju i ja sam joj dao jedno 4 razlicite vrlo perspektivne mogucnosti za njega u sljedecih 20 minuta…
Svi smo isprogramirani od roditelja i okoline, samo neki puno bolje od drugih…mislim da je zivotna prepreka velikoj vecini ljudi upravo nalazenje sebe ispod svih tih slojeva koji su natalozeni od djetinjstva. Dotakli smo se malo te teme i u ovoj diskusiji.
Znanje je moc. Bas je paradoks da danas, kad je znanje puno dostupnije nego prije 10 godina vec, ljudi opet NE ZNAJU da im treba a ni kako doci do tog znanja za koje im bukvalno treba samo smart phone i internet. Doduse za dublje znanje u mnogim sferama im treba i bolje poznavanje Engleskog.
Tu ima puno faktora tako da necu da idem previse u detalje ali jedan od faktora je ocigledan i sama si ga spomenula: Kad zivis u zemlji u kojoj treba da si neciji kum, brat, sinovac, da budes poslusni sluga partijski da bi dobio poziciju a ljudi sa znanjem i kvalifikacijama se vide kao prijetnje i ne dobijaju prilike onda nije ni cudno da ljudi vise ne vjeruju u moc znanja. Kad zivis u zemlji u kojoj svakodnevno gledas na televiziji da su najuspijesniji ljudi u stvari kriminalci i politicari (sto su opet kriminalci), kako da ljudi ne gube vjeru u znanje?