Zeleni gradovi

DL%20small

Zdravo svima. Moje ime je Danica Laćarac. Arhitekta sam po struci i poslednjih 5 godina fokusirana sam na temu razvoja zelenih gradova, ili najšire rečeno povezivanju čoveka i prirode u gradu. Od maja 2018.godine vodim i Nacionalnu Asocijaciju Zelenih Krovova Srbije, od kada intenzivno radim na edukaciji svih relevantnih aktera u ovoj oblasti. Do samog razvoja Asocijacije došla sam kroz saradnju na jednom predivnom projektu pod nazivom Zeleni koncept stanovanja, koji je početkom 2019.godine u potpunosti i realizovan u okviru stambenog objekta izgrađenog u Novom Sadu.
F57%20small
Zeleni koncept stanovanja predstavlja direktan odgovor na najveće sistemske nedostatke sa kojima se u gradu susrećemo poput: neuređenog sistema primarne selekcije otpada, izuzetne zagađenosti vazduha i sve češće poplavljenih ulica. Kroz primenu zelenog koncepta stanovanja objekat sadrži punkt za selekciju otpada, gde stanari odvajaju određene sirovine koje zatim privatne firme odnose na reciklažu a stanarima na račun uplaćuju i materijalnu nadoknadu. Zatim su u objektu implementirane i zelene terase sa automatskim zalivnim sistemom i prethodno posađenim biljkama kako bi se formirala zelena barijera između ulice i unutrašnjosti objekta, kao i zeleni krov na samom vrhu objekta, oaza tj zajedničko dvorište za sve stanare. Zeleni krovovi su potpuno poseban segment vredan dodatne analize i pojašnjenja.
Here%20East%20London

Za sada toliko, sa novom prilikom volela bih i da proširimo svaku od započetih tema.

Srdačan pozdrav!

2 Likes

Zdravo @DanicaLacarac, lepo je upoznati vas! Dobrodošli na platformu Edgeryders i ovu zajednicu. Kako ste saznali za to?

Neki od nas vode projekat u Briselu pod nazivom The Reef - da istražimo zeleni urbani život. Bilo bi nam veoma interesantno da saznamo kako ste to ostvarili u Novom Sadu: na primer ko je uložio u objekat i koja je uloga Udruženja u izgradnji / upravljanju objektom? Da li se svi stanovi sada prodaju?

Ako imate druge projekte u toku ili tražite evropske partnere ili možda organizujete razmenu, možda će nas zainteresovati tim Reef-a!
Hvala vam,

Zdravo @noemi, hvala na lepim rečima dobrodošlice!
Dobila sam preporuku od prijatelja da se prijavim na platformu.
Zvuči sjajno istražiti potencijal zelenog urbanog života i potpuno u saglasnosti sa onim čime se mi bavimo. Što se tiče projekta Zeleni koncept stanovanja imali smo sreću da sarađujemo sa privatnim investitorom koji je kompletan koncept implementirao na svom stambenom objektu, bez da je to na kraju uticalo na cenu kvadrata stana. Stanovi su prodati rekordnom brzinom, a ono što mene najviše raduje je činjenica da su ljudi postali svesni mogućnosti višeg kvaliteta i da dolaze kod njih i dalje tražeći upravo ove dodatne vrednosti. Asocijacija organizuje različite događaje na zelenom krovu i aktivno radi na širenju ideje na kompletnu teritoriju grada, tj na uključivanju i drugih investitora u ovakav tip implementacije. Pored toga fokusirani smo na predloge izmena gradskih regulativa kako bi se ovakva vrsta rešenja promovisala i podržala i od strane grada.
Nakon prvih 18 meseci spremni smo na saradnju na većim evropskim projektima, te bih itekako volela da čujem više o Vašem projektu u kontekstu potencijalne saradnje.

Radujem se novim informacijama.

Srdačan pozdrav,
Danica

Zdravo i dobro dosla :slight_smile:

Izuzetna inicijativa, zivotna sredina itekako utice na kvalitet zivota svih nas. Pisao sam malo na temu principa “vrati prirodi na neki nacin povrsinu koju si uzeo za gradnju”. Zeleni krovovi su odlican nacin za tako nesto.

Jeste li vi kao asocijacija istrazivali opcije micro farminga ili basti na krovovima? Stvaranje permaculture sistema na primjer?

Mislim da bi kroz pokazivanje primjera dobre prakse iz svijeta mogli zainteresovati vise investitora. Postoje hoteli, restorani, fabrike, skladista, zgrade…mnogi objekti koji su krov iskoristili ne samo kao stvaranje parka u kom je lijepo i zdravo boraviti vec i za zaradu/poboljsanje imidza firme.

Ako napravite odrzive ili cak i profitabilne poslovne modele, ja mislim da bi otvorili mnoga vrata.

Ja želim da vam se zahvalim što radite to. Kao neko ko živi na Novom Beogradu… Mislim da vam je jasno.
Iskreno bih volela da ovo postane trend. Jasno mi je da nisu svi osvešćeni tako da amatram da se promociji ovakvih trendova mora prići sa više strana. Sigurna sam da znate o čemu pričam i da imate iskustva sa tim.
Inače me jako zanima ova tema i vilela bih da razvijemo neku vrstu saradnje.
Pozdrav!

Hvala lepo na rečima podrške!
Slažem se da su zeleni krovovi jedan od vodećih modela koji bi u gradovima mogli da donesu neophodnu transformaciju.
Razvijamo model saradnje sa jednim privatnim vrtićem koji ima krovnu baštu i već sa mališanima aktivno rade i koriste te površine. Njihov primer je fenomenalan, iskreno se nadam da ćemo uskoro i jedan veći projekat započeti zajedno.

Srdačan pozdrav,

Danica

1 Like

Draga Tamara,

Hvala Vam na rečima podrške. Novi Beograd bi mogao biti najveći, a sigurna sam i najefikasniji pilot projekat za Nature Based rešenja!
Asocijacija je otvorena za sve koji na proaktivan način pristupaju ovoj temi, bez obzira na struku ili ugao posmatranja. Stoga, budite slobodni da me kontaktirate ukoliko biste voleli i da se povežemo na taj ili neki drugi način.

Srdačan pozdrav,

Danica

Pozdrav svima na ovom threadu, posebno Danici jer ostale poznajemo sa prve radionice.
Kao udruženje koje ima dvoje pejzažnih arhitekti i analitičara zaštite životne sredine, svi školovani u NS, nemoguće je da se ne priključimo ovoj priči. Mi smo za naš grad zacrtali viziju ekološke prestonice u budućnosti. (ne kao BG) :slight_smile: I mislimo da postoji potencijal saradnje sa lokalnim donosiocima odluka kao i investitorima sa kojima bi mogli da kreiramo ovakvu vrstu projekta. Naravno potrebna je i malo mentorstva od nekog ko ima toliko iskustva koliko i vi.
Čvrsto verujemo da se mora nastupati sa primerom dobre prakse za sve što radimo a naročito u polju Ekologije, tako da smo otvoreni za saradnju, naravno ukoliko nas želite :smiley:

1 Like

Hej, Hej! Kakva energija! Radujem se da čujem sve detalje! Asocijacija je otvorena baš za takvu energiju tako da vam članstvo svakako stoji na raspolaganju! Hajde da organizujemo jedan sastanak, možemo i Skype ako ne dolazite u NS skoro, pišite mi pa se vidimo!

1 Like

Mi se takođe radujemo novom poznanstvu i prilici da proširimo vidike i ideje, učeći iz Vašeg iskustva i primera. Poziv za sastanak prihvatamo sa zadovoljstvom, javite nam se kojim god putem Vam je najjednostavnije, pa se dogovaramo oko susreta! :slight_smile:

indjijativa@gmail.com

Mladen 060 7651 576
Ljubica 065 538 2333

Noemi, Jasen i Tamara upravo otvaraju sampanjac :slight_smile:
Za nove konekcije :slight_smile:

2 Likes

Sjetio sam se tebe gledajuci ovo

Istina da Novi Sad nema toliku potrebu kao Singapur da pravi takvu vrstu urbanih basti ali mozda ti svejedno da dobre ideje.