2026-01-22 - Hungary - Activist P. (Hungarian) - Coding

This is the transcript for 2026-01-22 Hungary Activist P. uploaded by Marietta.

Elindítom a hangfelvételt, igen, akkor itt még egyszer megkérdezném, hogy hozzájárulsz-e a hang rögzítéséhez?

I am starting the recording, yes, then I would like to ask once more here, do you consent to the recording of your voice?

Hozzájárulok.

I consent.

Köszönöm szépen! Az első kérdésem akkor annyi lenne, hogy mi a legkorábbi emléked a politikáról?

Thank you very much! My first question then would be, what is your earliest memory of politics?

Politikáról, mint olyan. A legkorábbi, én a 70-es években születtem. És a szüleimet érdekelte a közélet, tehát, hogy szólt otthon a rádió, meg nem tudom, hogy mindig mentek a hírek, és így mindig érdekelt. Tehát, hogy az első emlékem az talán nem annyira konkrét, hanem csak az, hogy tudtam, hogy tudtam, hogy kik a politikusok, így hallottam ezeket a neveket, a nemzetközi politika is, tehát hogy már ilyen egész kisgyerek koromban, megvolt ez, hogy létezik ez a dolog, hogy politika, tudtam, hogy kik az országok elnökei, amit így lehetett hallani a hírekben, tudtam ki [név] meg ilyenek, ami így ment közélet otthon, az engem érdekelt.

Politics as such. The earliest, I was born in the 70s. And my parents were interested in public life, so the radio was on at home, and I don’t know, the news was always on, and so I was always interested. So, my first memory is perhaps not so concrete, but just that I knew, I knew who the politicians were, I heard these names, international politics too, so even as a very young child, I had this awareness that this thing called politics exists, I knew who the presidents of the countries were, which you could hear in the news, I knew who [name] was and things like that, what was going on in public life at home, that interested me.

Ha azt mondja valaki, hogy politika, akkor a választás mellett, mi jut eszedbe erről a szóról, hogy politika?

If someone says politics, then besides elections, what comes to your mind about this word, politics?

Ú, hát én politológus vagyok, úgyhogy sokat foglalkozom politikai elemzéssel meg ilyen dolgokkal. Úgyhogy mondhatnám, hogy nem egy dolog jut róla eszembe, hanem ez az egész világ, amiben én mozgok lényegében, annak az összes ilyen kis eleme meg ezek a szereplők. De hogyha ilyen koncepcionálisan kellene mondanom valamit, akkor olyan dolgokat mondanék, hogy ez nagyon izgalmas, tehát ilyen izgi, pörgős, pörgés, igazából, hogy mindig van valami, és mindig nagyon-nagyon sok minden van egyszerre. És van egy ilyen negatív érzésem is, ami szerintem sok mindenkinek, hogy ilyen piszkos, meg nem őszinte igen, ilyenek.

Oh, well, I am a political scientist, so I deal a lot with political analysis and things like that. So I could say that not just one thing comes to mind, but this whole world in which I essentially move, all its little elements and these actors. But if I had to say something conceptually, I would say things like it is very exciting, so it’s exciting, fast-paced, a whirlwind, really, that there is always something going on, and there is always a lot of things happening at once. And I also have this negative feeling, which I think many people have, that it is dirty and not honest, yes, things like that.

Mik a legfontosabb politikai vagy közéleti ügyek vagy témák a te számodra?

What are the most important political or public issues or topics for you?

Hát engem a külpolitika érdekel elsősorban, vagy a nemzetközi politika. Magánemberként nyilván az ilyen manapság aktuális témák ezek foglalkoztatnak, tehát a klímaváltozás meg a jogállam, nekem az nagyon fontos. Ezek nem annyira konkrét témák, talán a téma igen, de hogy jobban érdekel a jogállam meg a demokrácia, mint a nem tudom, rezsicsökkentés.

Well, I am primarily interested in foreign policy or international politics. As a private individual, I am obviously concerned with the current topics of today, so climate change and the rule of law, that is very important to me. These are not so much concrete topics, perhaps the topic is, but I am more interested in the rule of law and democracy than, I don’t know, utility price cuts.

Van-e olyan téma, amit te politikainak tartasz, de mások például nem látnak annak?

Is there any topic that you consider political, but others, for example, do not see as such?

Ez jó kérdés. Nem tudom. Mire gondolsz?

That’s a good question. I don’t know. What do you mean?

Nem mondanék példát, hanem azt mondanám, hogy tegyük félre, hogy ha van kedved, akkor később visszatérhetünk erre. Vagy passzívan vagy passzívan?

I wouldn’t give an example, but I would say let’s put it aside, if you feel like it, we can return to this later. Or pass, or pass?

Jó.

Okay.

Hogyan írnád le a te saját politikai vagy közéleti részvételed az életed folyamán, hogy tényleg ebben a politikai részvételben mondjuk voltak-e fázisok az életed folyamán, volt-e valami, ami alakította azt, hogy éppen aktívabb vagy passzívabb vagy?

How would you describe your own political or public participation throughout your life, and were there phases in this political participation, or was there something that shaped whether you were more active or passive at any given time?

Volt igen, amikor fiatal, nagyon fiatal voltam, akkor azon túl, hogy érdekelt politika ugye, valamennyire általánosan, meg diplomata akartam lenni, tehát úgy tanultam, meg minden. Követettem mindig a politikát, de annyira nem szálltam be, hogy aktivistáskodjak mondjuk. Voltam egy-két tüntetésen meg nem tudom, de nem mozgatott. És aztán volt egy időszak, amikor sikerült teljesen kikapcsolni szinte, ez egy rövid időszaka egy ilyen pár év, amikor úgy éreztem, hogy érdekes módon, hogy így kb. minden, hogy nekem okésan működik így az országban, ami körülöttem van, és nem kell foglalkozni vele.

És ez egy nagyon-nagyon üdvös időszak volt, amikor nem kellett állandóan híreket nézni, meg olvasni, hanem lehetett normális dolgokkal is foglalkozni. És aztán, amikor szerintem hát szerintem a gyurcsányos gyújtogatós sztori volt az, amikor visszatértem, és onnantól kezdve minden. Azóta nem tudom nem fogyasztani a politikai híreket, meg nem tudok úgy csinálni, minthogyha nem történne ez, ami történik körülöttem, vagy körülöttünk. Akkor sem lettem annyira aktivista talán, hanem csak elkezdtem egy komoly szinten fogyasztani meg aggódni, vagy nem tudom így gondolkodni, hogy mit lehetne csinálni. Volt egy időszak, amikor pártot akartunk állapítani, az is már jó rég volt, egy ilyen hasonszőrű emberekkel, mikor lehetett, mi van most 2025-6, amikor hát ilyen 15 éve. Igen, így az Orbán-rezsim eleje felé . Hát akkor már volt egy ilyen hogy akkor, hogy valami többet kéne azért csinálni, ez nem úgy aktivizmus, hogy az ember nem tudom szórólapokat osztogat, hanem hogy valami komolyat kéne alkotni, akkor abból nem lett semmi. És aztán egy ponton csatlakoztam az egyik magyar párthoz, egy pár évig voltam egy párt tagja.

És közben meg munkában, meg mindenhol olyan dolgokat csináltam, ahol vagy Magyarországon vagy nem tényleg úgy éreztem, hogy így valamit számít, amit csinálok. Ezt is lehet egyfajta aktivizmusnak tekinteni szerintem, bár nem feltétlenül ilyen belpolitikai, vagy nem feltétlenül Magyarországon. Nem vagyok az a fajta aktivista, ak… Inkább ilyen háttéremberként tekintek magamra, meg gondolok magamra. Nem annyira kiállok szórólapot osztani vagy aláírást gyűjteni, mint inkább stratégiát írok, vagy nem tudom, pártprogramot, vagy pénzt szerzek, vagy mit tudom én, tehát inkább inkább ilyen szervezős.

És aztán 2020-ban volt, hogy belekerültem ebbe a szervezetbe, aminek most az egyik vezetője vagyok. És ez végülis egy elég konkrét aktivizmusnak tekinthető szerintem, ugye itt elkezdtem egy ilyen relatíve vezető pozícióban dolgozni, megszervezni ezt az egészet, ami elég sikerült, és azóta ezt csinálom.

Yes, there was. When I was young, very young, beyond being generally interested in politics and wanting to be a diplomat—so I studied accordingly and everything—I always followed politics, but I didn’t get involved enough to be an activist, let’s say. I went to one or two protests and I don’t know, but it didn’t move me. And then there was a period when I managed to switch off almost completely; it was a short period of a few years when I felt, interestingly, that everything in the country around me was working okay for me, and I didn’t need to deal with it.

And this was a very, very beneficial period when I didn’t have to constantly watch or read the news, but could deal with normal things. And then, when I think—well, I think it was the Gyurcsány arson story—that was when I returned, and from then on, everything. Since then, I can’t not consume political news, and I can’t act as if what is happening around me or around us isn’t happening. Even then, I didn’t become much of an activist, perhaps, but I just started consuming it at a serious level and worrying, or I don’t know, thinking about what could be done. There was a period when we wanted to establish a party—that was a long time ago, with like-minded people—when could it have been, what is it now, 2025-6, so about 15 years ago. Yes, towards the beginning of the Orbán regime. Well, there was already a feeling then that we should do something more; this isn’t activism in the sense of handing out flyers, but that we should create something serious, but nothing came of that. And then at one point, I joined one of the Hungarian parties; I was a party member for a few years.

And in the meantime, at work and everywhere else, I did things where, whether in Hungary or not, I really felt that what I was doing mattered. I think this can also be considered a kind of activism, although not necessarily domestic political, or not necessarily in Hungary. I’m not the type of activist who… I see myself and think of myself more as a background person. I don’t stand out to hand out flyers or collect signatures as much as I write strategy, or I don’t know, a party platform, or raise money, or whatever, so I’m more of an organizer.

And then in 2020, I got into this organization, of which I am now one of the leaders. And this can ultimately be considered quite concrete activism, I think, as I started working here in a relatively leadership position, organizing this whole thing, which was quite successful, and I’ve been doing this ever since.

Milyen politikai vagy civil kezdeményezések vettél részt életedben, amik nem kifejezetten a választásokról szóltak?

What political or civil initiatives have you participated in during your life that were not specifically about elections?

Szerintem semmilyenben. Mondom, voltam az egyik pártnak a tagja egy pár évig, ott így írtam anyagokat meg kormányprogramot vagy hogy hívják. Párt választási program meg ilyen dolgokat csináltam, és szintén a háttérben. Ami nem feltétlenül magával a választással volt kapcsolatos, hanem inkább így a nagyobb, szélesebb értelemben vett a politikával, de ilyen aktivizmust más témában nem nagyon, nem igazán voltam szerintem. Hogy ezek ilyen átvezető területek, hogy választások, jogállamiság, mit tudom én, tehát hogy nem tudom, sok ilyenen nem tudom, tanácsadóként dolgoztam, egy dolgozom nagyon régóta és voltak olyan projektek, ami tekinthető valami ilyesminek, tudod. Migráció vagy menekült, menekültek meg egy ilyen témákban. Mert nem tudom közösségi közlekedés Budapesten ilyenek, de hogy ezt nem tekintem annyira aktivizmusnak, mert ezek inkább igazából munkák voltak, amiket azért vállaltam el, mert amúgy olyan témák, amik közel állnak hozzám és szívesen elvállalok, meg a világnézetemhez meg ilyenek és szívesen csinálok, de nem aktivizmusból csináltam igazából, hanem örültem, hogy olyat tudok dolgozni, amivel hozzá tudok járulni ahhoz, hogy ez az ország meg társadalom olyan legyen, mint amit én szeretnék.

I don’t think any. As I said, I was a member of one of the parties for a few years, where I wrote materials and a government program or whatever it’s called. I did party election programs and things like that, and also in the background. Which wasn’t necessarily related to the election itself, but rather to politics in a larger, broader sense, but I don’t think I was really involved in such activism in other topics. These are overlapping areas, like elections, rule of law, I don’t know, so I don’t know, I’ve worked as a consultant on many such things for a very long time, and there were projects that could be considered something like that, you know. Migration or refugees, and topics like that. Because I don’t know, public transport in Budapest, things like that, but I don’t consider this activism so much, because these were actually jobs that I took on because they are topics close to me that I am happy to take on, and they align with my worldview and such, and I enjoy doing them, but I didn’t do them out of activism, but rather I was happy that I could work on something that contributes to making this country and society the way I would like it to be.

Ez egyébként lehet olyasmi is, hogy valami helyi aktivizmus nem tudom akár szomszédsági kezdeményezés, akár mondjuk tüntetésekre kijárás, tehát hogy ezt ilyen széles palettán lehet értelmezni.

This could also be something like local activism, I don’t know, perhaps a neighborhood initiative, or even going to protests, so this can be interpreted on a wide spectrum.

Hát voltam, kijárok tüntetésekre, hogyha olyan, tehát voltam jó pár tüntetésen. De ezek azért nehéz, mert amikor az ember tüntetésre megy főleg, amikor egy ilyen rezsimben él, ami most már az életemnek az egyharmada eltelt így, hogy a rezsimben élek. Majdnem annyi. Akkor nem feltétlenül azért jár tüntetésre, mert az a legfontosabb ügy neki, amiért, vagy ami ellen tüntetünk, hanem a rezsimen ellen tüntetsz, és akkor ha valami ellen tüntetünk, akkor azért mentem, hogyha meg a másik ellen akkor meg azért, de igazából az Orbán rezsim ellen tüntettem. De nemcsak az Orbán rezsim alatt jártam tüntetni, tehát korábban is, hogyha volt ilyen tüntetés, amire jónak láttam, akkor kimentem. Nem tudnék sok példát mondani, mert sok volt.

Well, I have been, I go out to protests if there’s one, so I’ve been to quite a few protests. But these are difficult because when a person goes to a protest, especially when living in such a regime—and now a third of my life has passed living in this regime, almost that much—then you don’t necessarily go to a protest because it’s the most important issue for you, or what we are protesting for or against, but you are protesting against the regime. And so, if we are protesting against something, I went for that, and if against the other, then for that, but in reality, I was protesting against the Orbán regime. But I didn’t only go to protests under the Orbán regime, so even earlier, if there was a protest that I saw fit, I went out. I couldn’t give many examples because there were many.

Volt olyan, amikor kizárva érezted magad a politikából vagy politikai folyamatokból, vagy volt olyan, amikor kifejezetten bevonva érezted magad?

Was there a time when you felt excluded from politics or political processes, or was there a time when you felt specifically involved?