2026-03-18 Interview with Lilla, Hungarian activist based in Germany
Imported transcript session in language: hu
Imported transcript session in language: hu
Köszönöm szépen, hogy részt veszel ezen az interjún. Először is annyit mondanék, hogy az interjút az Interfaced nevű projekthez készítem, és álnevesítve fel lesz használva, amit mondasz és publikálni fogjuk az Edgerydersnek a fórumán. Hozzájárulsz ehhez, hogy ezt rögzítsem?
Igen.
Köszönöm szépen. Azt kérdezném tőled először, hogy mi a legkorábbi emléked a politikáról?
Ahogy a szüleim megkapták a még kihajthatós telefonjaikra a kileakelt őszödi beszédet.
Aha, és milyen érzésekkel emlékszel erre vissza? Vagy hogy van meg benned ez az emlék?
Most nem is tudom annyira szerintem már elválasztani, hogy mi az, amit most így utólag társítok azért hozzá, szóval lehet, hogy erre nem is nagyon mondanék valami nagyot, de arra emlékszem, hogy akkor az egy ilyen értelmezhetetlen, izgalmas dolog volt számomra. Kicsi voltam, és ahogy azt megértettem, hogy a szüleimnek ez valami, ami izgatja őket, hogy most ez történt, de nem értettem, hogy miért.
És mi jut eszedbe arról a szóról, hogy politika?
Hogy mi jut eszembe róla? Alapvetően a magyar politika, ez a frusztráció, amit az itteni politika kivált belőlem. Talán ez az első. Mármint úgy politika, hogy a kormány és pártpolitika.
Neked vannak olyan témák vagy közügyek, amik számodra fontosak? Ami neked személyesen fontos.
Tök fontos lenne nekem a nőknek a helyzete így általában a világban. Alapvetően a városokkal meg közterekkel kapcsolatos politikai dolgok, hogy amik történnek, azok az emberekért legyenek és a használókért legyenek és ne ellenük. Személyesen az nem annyira érint, de amúgy nagyon fontosnak találom és engem érdekel a romákkal szembeni, vagy egyáltalán a kisebbségekkel szembeni vagy a feléjük irányuló megnyilvánulások a politikából jövően. Igen, és a nőknek a helyzete az általánosan is, nem csak a terekben, hanem egyáltalán az esélyegyenlőség, az egyenjogúság.
Ha visszagondolsz az életed folyamán, voltak-e szakaszok az életedben, amikor úgy érezted, hogy részvétel szempontjából aktívabb voltál, vagy volt-e olyan, hogy inkább visszahúzódtál?
Mindenképp volt az az időszak, amikor mondjuk már szavazhattam, de nem annyira foglalkoztatott 18-19 évesen ez az egész, vagy így nem is annyira tudtam hová tenni alapvetően sok mindent. Kellett idő, hogy ezt megértsem, de azon túllépve szerintem nem volt olyan, hogy… Szóval, hogy elég konstans vagyok, elég stagnálóan aktív, azóta, hogy foglalkozom vele, azóta nincsenek nagy hullámok.
És volt olyan, ami hatással volt rád, és azért változott ez, akár közéleti, akár magánéleti esemény, ami ezen változtatott?
Nem volt nagyon konkrét közéleti, inkább csak a magánéletemből. Talán nem is az, hogy elég idős lettem hozzá, de hogy így elértem arra, hogy elkezdett foglalkoztatni. Illetve volt egy barátom, aki nagyon sokat nem is, nem is az, hogy nagyon aktív lenne, de hogy full-time jobként foglalkozik amúgy hobbi szinten a politikával és az egy ilyen ráhatás volt nekem is, hogy akkor jó akkor még több dologgal képben lenni, az amúgy jó.
És milyen olyan kezdeményezésekben vettél részt, amik nem a választásról szólnak?
Mindenképp mondanám, hogy a saját kollektívánkkal azért vannak ilyen ügyek, amik nem tisztán politikaiak, de hogy van közük a politikához és azokért azért kiállunk és szószólók vagyunk. És azon kívül térítem az ismerőseimet, akik nem foglalkoznak aktívan vele.
Tudnál mondani egy-két ügyet, hogy mi az, amivel foglalkoztok, vagy mi az, ami neked fontos ebből?
Amivel mi foglalkozunk és amúgy fontosnak is érzem, azok a nőügyek, a nőknek az esélyegyenlősége és egyenjogúsága. Ez az egyik, amivel foglalkozunk is és fontos is. És a másik, ami, amit én érdekesnek tartok, ez most így a személyes életemben annyira nem fontos, de ettől függetlenül foglalkozunk vele, az a műemlékvédelem, az elhanyagoltsága egyébként az országban.
Volt-e olyan alkalom, amikor úgy érezted, hogy ki vagy zárva a fontos ügyekben való részvételből?