Najteža je prva reč. Ili prvi red, pasus? Gledam na sat i shvatam da još malo vremana imam do posla. I ne znam da li ću ovo stići da napišem.
Bila sam na svadbi prošlog vikenda. Pitala me je drugarica koliko godina ima mlada. Moj odgovor je bio kao iz topa- par godina je mlađa od mene, verovatno između 26 i 28 godina… Muk sa druge strane slušalice. A onda smeh: “Devojko, ti imas 36!” Rečenica me udari u svestan deo mog mozga. Kad je pre prošlo, pitam se.
Računam, dok sam završila školu i fakultet, udala se, rodila pre 5 godina, sve je to ok… i nije mnogo, ponosim se svojim izborom. Tad proleti misao, 17 godina rada u državnoj službi, tačnije Pošti srbije! E to je mnogo! Još malo pa polovinu svog života posvetih poslu, a ne sebi.
Tog leta htela sam samo da radim neki sezonski posao, da skupim pare između srednje i faxa. Al tata me zaposli u pošti. Toliko nisam verovala da ću proći razgovor za posao, da sam veče pre objave pobednika stavila masku od majoneza na kosu i prenoćila sa njom. Ne moram da kažem da sam se prvi dan posla molila da mi se ne zalepi neka muva na šiške. I da sam bar tad shvatila da je to bio loš znak …što se nije zalepila…
Tokom mog života sa roditeljima postojao je Očev zakonik kome smo se svako jutro molili i prinosili žrtve. Jedna od njih je bila i ova. Jer, ko si ti da se buniš kad ti je sve dato u životu! Imas državni posao, odmore, bolovanja, trudničko, porodiljsko, radi, završi fax, napredovaćeš.
Prvi deo svoje velelepne poslovne karijere vrisak u mom stomaku sam smirivala stvarima koje volim. Nastavila sam da radim predstave i glumim po amaterskim pozorištima, dok sam usput koristila odmore i po koje bolovanje. Hvala kosmosu što trudničko i porodiljsko nisam, jer bih do sad već bila srećno razvedena…ili osuđena udovica.
Tražila sam način da promenim posao, al uvek sam se vraćala mišljenju svoje patrijarhalne porodice. Bila sam jedina drugarica koja ima svoje pare! Wooow, kakav uspeh! Dok su ostale putovale po Španijama, Italijama , ja baš tada nisam mogla. Budžet mi nije dozvoljavao.
I udade se Jagoda nakon završenog faxa, mora sve po redu, al sa 28 i to nakon udaje svoje 5 godina mlađe sestre. Istina da baš i nije tako patrijarhalno veće isplaniralo, al bitno da smo svi živi i zdravi. I naravno uhvatih zadnji voz!
Postadoh i šef smene i to sa čak 25 eura većom platom! Znaci ulaganje u fax će mi se isplatiti za koju deceniju. Al ta sreća ne beše dugog veka. Pre reda, rada i discipline na lestvici uspešnosti treba staviti položaj i moć u kombinaciji sa ciljem uvlačenja u gluteusni predeo moćnijih i nadređenijih od tebe i tom prilikom upotrebiti svo naoružanje kao sredstvo za čuvanje svoje stolice, kao i to kad situacija zahteva, ne praviti se pametan, ne mahati pravilima i klimnuti glavom. Što ja, naravno nisam znala. Pošto sam naučena da pravila i zakoni, kako u životu tako i u poslu, moraju da se poštuju, nisam ni slutila da meni, koja pravilnike i dopise rada držim u crnom ispod nokta, može da se prekine šefovski ugovor zarad straha višeg šefa, Velikog Štrumpfa, da ću sesti na njenu stolicu.
I tako, pored svih blagodeti firme gore navedenih, zadobih i bonuse. Naočare, kao vid istrajnosti ispred šalterskog monitora. Masaže leđa, kao odlučnost da se otisak datuma na poštanskom žigu vidi jasno uz snažan čujni pritisak na dokumentu za plaćanje. Učestalo mokrenje, kao dokaz da si u „mladosti“ jedva bio na pauzi kako bi brže i efikasnije zadovoljio korisnike u redu. Veština savladavanja rasprave, koja uključuje smirivanje sopstvenog želudca da ne odgovoriš na istom nivou ni tako visokim, neartikulisanim tonom na kom su ti postavljena pitanja i doneti zaključci od strane korisnika koji sadrže reči kojih nema u rečniku. Anksioznost, zvanično dvonedeljna nakon nemilog događaja, gde vrisak iz stomaka se pita GDE SAD? Gde, kad znam samo u posti da radim? Gde, kad nemam iskustva sa privatnim firmama? I dok svoj kreativni deo ispunjavam sad slikanjem, pravljenjem čuda od plastelina, crteža, maskenbala sa detetom, pitam se gde. Kad znam da vredim, al samopouzdanje mi je oštećeno strahom zbog pokretanja pitanja GDE?
Na posao.