Disonance 21. století

Ptáte se tu, jak si udržet morálku a zdravý psychologický stav? Jak to udělat ve světe, kde se na nás ze všech stran hrnou špatné zprávy a kdy nemůžeme snad ani věřit nikomu a ničemu (kromě věcí, které vidíme na vlastní oči)?! Abychom se nezbláznili, izolujeme se ve vlastních bublinách (nejen těch oblíbených – sociálních), do kterých si pouštíme jenom některé lidi a ihned vyhazujeme ty, co se nám stávají nepohodlní… Abychom se vyvarovali konfliktu či nepohodlných názorů, pravd a faktů – často i o nás samých nebo našem lajfstajlu, našich názorech. Díky tomu pak pak lidé, stejně jako někdy i já jak se dozvíte níže, trpí kognitivní disonancí, což naše společnost potom ráda zaměňuje za "mentální poruchy a deprese".

A co to vlastně je ta kognitivní disonance? Podle wikipedie následující: Podle Festingerova výzkumu z roku jedinec reaguje na napětí vyvolané dvěma vzájemně nekonzistentními postoji snahou o přidání, odstranění nebo změnu jeho kognitivních struktur. Důležité je, že tyto změny jsou obousměrné, tedy např. na základě svých postojů můžeme změnit své chování a na základě svého chování můžeme změnit své postoje. Dochází k tomu proto, že lidé mají vrozenou tendenci jednat v souladu se svými postoji. Podle Aronsona je být čestný a upřímný součástí vnímání sama sebe.

Zvlášť s tou poslední větou nějak nemůžu vnitřně souhlasit, popíšu vám proč. Podle mě je to tak, když člověk má dvě nekonzistentní myšlenky, což v dnešním hektickém světe je velice běžné. Možná si teď říkáte, že tím přece netrpíte…?! Ale každý kognitivní disonanci zažil! Je to moment, kdy vás napadne jistá myšlenka…třeba v práci máte šikovné pomůcky nebo nástroje, které nikdo nehlídá a už párkrát vás napadlo: " Proč si nějakou nevzít sebou domů, vždyť by nikomu nechyběla a firemní rozpočet to neohrozí?" No a zároveň přemýšlíte o tom, že je to přece morálně nesprávné okrádat svého zaměstnavatele, že ano. Tento boj většinou vyhraje chtíč, jelikož gratifikace je přeci příjemnější než vnitřní konflikt. Je to chtíč, takže to funguje podobně nebo stejně, jako když se potkáte s pěknou holkou, která se chová nejvíc vyzývavě, a přitom o ní víte (nebo to o sobě aspoň tvrdí), že je zadaná s někým jiným, to je pak sakra dilema!!! Asi to znáte, no, mně se to aspoň před nedávnem do puntíku stalo a před chtíčem jsem se neubránil, dál to asi moc rozebírat nemusím, asi to všichni znáte… Tak jsem se chtěl podělit (byť anonymně) a zajímá mně, jak k tomu přistupujete vy ostatní - už jste se taky někdy neudrželi? A co vám pomáhá v tom se udržet a ten chtíč překonat (a zůstat podle mě i nadále ve vnitřním konfliktu)?!? Přijde mi totiž, že jsou věci, které tu kognitivní disonanci vyvolávají stále znova a znova a člověk aby pořád jen čelil nějakým výzvám vnitřní morálky… Díky za názory a přeju všem co nejmíň vnitřních disonancí :slight_smile:

2 Likes

Ahoj, díky za upřímný příspěvek, myslím, že je to téma rozhodně aktuální – vždyť za bolševika platilo heslo „kdo neokrádá stát, okrádá vlastní rodinu“ a bohužel to v nás stále ještě rezonuje, třeba na příkladech, které uvádíš ty, ale když čteme o tom, jak se vlastně řídí chod státu (stát jako firma?!), je to celé velmi disonantní. Nicméně díky za objasnění termínu disonance a když jsem vygooglil slovo gratifikace, vyskočilo na mě: odměna, náhrada + dobrovolné odškodné, sleva z ochoty + zvláštní odměna, čestný dar, ocenění, dobropis nebo stav uspokojení doprovázející určitou činnost – tady je myšleno asi to poslední, co? :slight_smile: No a napadá tě, jak z toho ven?

1 Like

Ahoj, díky moc za velice otvřený popis toho, s čím určitě bojujeme všichni, přesně jak si zmiňoval. Já se v těchto momentech vždycky snažím představit, jestli případná gratifikace jak píšeš, ospravedlní chování, se kterým se obecně neztotožňuju. Tzn. v podstatě, jestli mi to stojí za to. Tohle funguje dobře pro to že jsem obecně člověkem, kterýho dokáže trápit špatný svědomí, a funguje to u těch zásadních životních rozhodnutí, “velkejch” témat. U každodenních životních situací, pak dost často převáží moje vlastní lenost a pohodlnost:) ale snažím se postupem času přicházet na ty pozitivně hodnotitelné gratifikace, které mi přinese ona méně pohodlná varianta. U něčeho se mi podaří přesvědčit sám sebe rychleji, někdy to trvá pár let, než najdu nový vzorec řešení obdobných situací, no…ale obecně je to metoda zažívání opakovaných problémů a neúspěchů. vmnoha případech však člověk v životě nedostává opakované pokusy:) Pak si myslím, že je potřeba trénovat vlastní představivost a dovednost vcítit se sám do sebe ve virtuálních situacích…

1 Like