Důstojné bydlení je bez diskuze základním lidským právem

Problematika sociálního vyloučení v Česku byla dlouho vyprávěna buď jako skupinový etnický problém romských ghett (Hirt a a Jakoubek se nebáli dokonce označení “kultura chudoby”) nebo jako individuální selhání lidí na ulici závislých na alkoholu. Velmi často byli za viníky označovaní sami lidé v nouzi a o nějakých systémových problémech se dlouhou dobu nemluvilo. Nemluvilo se o důsledcích privatizace, financializaci bydlení a diskriminaci na trhu s bydlením.

V mezičase se bydlení (protože nebylo politikem, nebylo hájeno, nebylo chráněno jako základní lidské právo) stalo komoditou stejně jako automobily, zlato nebo brambory. K bydlení se tak nepřistupovalo jako k základnímu předpokladu k udržení práce, fyzického a psychického zdraví či sociálního statusu, ale jako vysoutěženým políčkům ve hře Monopoly.

Nyní, v době krize bydlení se zase mluví zejména o bytech, výstavbě a financích “nalitých” do projektů výstavby. Mluví se o parcelách, stavebních povoleních, smlouvách; méně často se ale mluví o lidech, kteří potřebují střechu nad hlavou, o rodinách s dětmi na ubytovně, starých lidech v tenatech domácího násilí v potřebě udržet si bydlení či lidech s duševním onemocněním, kteří jsou v psychiatrických nemocnicích jen proto, že nemají finanční prostředky na samostatné bydlení.

Jakožto socioložka, zabývající se již delší dobu problematikou sociálního vyloučení a nedostupnosti bydlení, mám stále pocit, že prostor pro diskuze o bydlení je velmi značný v oblasti územního rozvoje a architektury. Architekti, projektanti a developeři jsou partnery pro politiky ve vyjednávání o podobě bydlení, přitom bydlení je hlavně o lidech (z ohrožené a strádající třídy) a jejich potřebách a až následně o stavbě a územním plánování.

1 Like

Díky moc za příspěvek k tematu bydlení - myšlenka dehumanizace bydlení a jeho lidského rozměru je rozhodně trefná. Určitě i ono územní plánování svůj vliv má, azdá se však, že platící zákazník je středem zájmu zúčastněných stran. Zajímalo by mě, v jiné debatě na toto téma ((Ne)dostupné bydlení aneb (ne)spokojený život mladého Pražáka) jsme narazili na kvóty garantující procento kapacit nových staveb pro dostupné bydlení - myslíte si, že takový princip je funkční, a to i z hlediska narušení či omezování zmiňované ghettoizace těch s malými nebo žádnými prostředky?

Dovolím si zareagovat, Jirko, s malou zajímavostí - místo, kde jsme hackathon pořádali je sídlem spolku http://www.tripitaka.cz/ - které bojuje s gentrifikaci, snaží se propojovat komunity a dělat kulturu - ať v tzv. “Brněnském Brnoxu”. Brněnský Bronx je učebnicovým příkladem - vylocena lokalita a zároveň lukrativní místo - gentrifikace tu probíhá ve velkém a je to zatím jen začátek, relk bych.

a obávám se, že čas potvrdí tvoje slova - hlavní slovo mají peníze zákazníka.

Díky za odkaz - o tom jsem vůbec nevěděl a je skvělé, že se nad tím lidé zamýšlí i takhle proaktivně. Když to tak vidím, mám pocit, že trochu trpím zkresleným úhlem pohledu. Vyrůstal jsem v okrajové části velkého města, které tyhle problémy do značné míry zdánlivě doposud nedotkly. Vypadá to u nás pořád stejně jako před třiceti lety - akorát ty paneláky jsou nově nahozený:) (mimochodem dostal jsem teď k narozkám tuhle knížku, kterou napsali místní patrioti, docela zajímavě se snaží překonat negativní stereotyp socialistického sídliště) řadovky ve staré dělnické kolonii jsou pořád řadovky a sem tam vyrostl na konci 90. let cluster “moderních” dražších vilek a činžáků, ale je jich vlastně minimum. Kamarádka z Rumunska s manželem si nedávno pronajali kousek od nás garsonku a fakt jsem padl do kolen, kolik si za ní majitel řekl. Z hlediska skladby místních obyvatel se mi přesto zdá, že se to zatím příliš nemění, spíš vidím změny k lepšímu - prostředí je víc mezinárodní (ostatně i my s manželkou k tomu přispíváme) a množí se místní komunitní a jiné projekty, které se nějak snaží uchopit tu místní sídlištní identitu a rozvíjet ji pozitivně (https://kc-hrubeho.cz; http://www.tichakavarna.cz ad.) To je pro mě jak z Marsu, já si pamatuju na těch místech prázdný nonstopáče-pračky peněz:) Jen si tak říkám, až se kvůli cenám nájemného většina současných obyvatel bude muset vystěhovat, tak to asi všechno vezmou buldozerem, protože za ty peníze do těch paneláků nikdo chtít jít bydlet nebude.

1 Like