Moc vám děkuji, že jste se o to podělili se spoustou emocí.
Plně poznávám sebe a lidi z mého okolí v devadesátých letech ve veřejné nemocnici. Vlastně jsem o tom před časem také psala.
Zkrácená verze je tato: jednomu z bratrů mého nejlepšího kamaráda byla diagnostikována rakovina varlat. Zatímco musel dlouhé hodiny čekat na rumunských nemocničních chodbách, cítil, že jeho morálka klesá ještě předtím, než se vydal na bolestivou cestu, kterou léčba rakoviny je. Vzhledem k tomu, že má i maďarské občanství, okamžitě si vybral kliniku v Budapešti (také veřejnou) - tišší a s větším zájmem o blaho pacientů, jak fyzické, tak duševní. Nejvíc mě zarazilo, když jsem viděl, jak moje kamarádka vozí svého bratra 6 hodin každý druhý týden po mnoho měsíců, opakujíc to v cyklech, dokud nemoc neustoupila. Investice jejího vlastního času, kdy ho vystavovala této únavné jízdě, byla mnohem vhodnější volbou než ho vystavovat systémové zdravotní péči.
- source
Bohužel se často setkávám s tím, že alespoň u komplikovaných nemocí a chirurgických zákroků si lidé vybírají kliniky v zahraničí, pokud si to mohou dovolit - zejména ve Vídni. Špatný zdravotní a vzdělávací systém v zemi jsou jako morové rány. Je těžké k tomu najít řešení, ale pokud to jde, tak je to lepší obejít.