Hiphop a jeho kulturní vliv na psychické zdraví mladých

V posledním desetiletí se hiphopu dostalo velké popularity. Ačkoli tento hudební žánr vznikl již na konci 70.let v USA, až v posledních letech začaly hiphopové skladby dominovat rádiovým hitparádám. S tímto žánrem se pojí určité stereotypy, vznikl jako upřímná reakce a vyjádření na nevalné podmínky v černošských čtvrtích. Umělci proto často rapovali o kriminalitě, drogách, zkrátka o všech tématech, kterých byli každodenně svědky.

V současném hiphopu se většina těchto témat vyskytuje i nadále. Nový směr v rámci hiphopu tzv. Trap, popsali umělci z Atlanty, nejperspektivnějšího hiphopového města v USA, že zní, „jako když se vaří crack“. Reálně se jedná o tvrdý hudební podkres, do kterého umělci rapují o drahých autech, penězích nebo třeba o zneužívání lék na předpis. Ty samozřejmě užívali a užívají i umělci z ostatních žánrů jako rock, pop, metal atd., ale pravděpodobně v hiphopu se setkáme s největším explicitním přiznáním k jejich konzumaci. Je prostě „cool“ dát si codein (lék původně na kašel) se Spritem (několik raperů na tuto kombinaci zemřelo), nebo třeba Xanax (lék na úzkost) v kombinaci s kokainem atd.

Právě proto, že se v posledních letech dostal hiphop do popředí, začala ho objevovat i generace mileniálů, kterým po spuštění Spotify nabídne v sekci Trending minimálně třetinu všech písniček s explicitním obsahem. Často se jedná o umělce, kteří kromě tetování po celém obličeji, na prstech atd. rapují o užívání těchto látek. Například v roce 2017 zemřel na předávkování Xanaxem jeden z nejtalentovanějších raperů nové školy Lil Peep, ke kterému vzhlíželi desetitisíce mladých fanoušků. Poslední minuty před svou smrtí zveřejnil několik videí na Instagramu, jak požívá Xanax v obrovských dávkách.

Nemám v úmyslu ho soudit, nedokážu se vžít do jeho pocitů ani si představit, čím si procházel. Jen vím, že to byl jeden z největších talentů, co hiphopová scéna v posledních letech měla a že měl obrovský vliv na mladé lidi. Stejně tak nemám v úmyslu se stavět do pozice hodnotící nastupující generaci a odbýt jí tvrzením, že my jsme byli jiní. Jako teenageři jsme taky chtěli být cool a podobat se svým vzorům. Vnímám však určitý posun v kolika letech jsou mladí lidé v Česku ochotni si díky těmto kulturním vlivům potetovat obličej, nebo experimentovat s (zne)užíváním léků nebo tvrdých drog.

3 Likes

Kryštofe, skvělej insight do kultury trapu, ještěže není kodein v Čechách dostupnej na lusknutí prstu, snad… A snad není tenhle sizzurp běžněj povzbuzovák zdejší omladiny (vždycky to bylo “zlatý levný” pivo, ne?!) Nebo máš dojem, že se z “get lean” stala i u nás norma?

1 Like

Ahoj Kubo :slight_smile: děkuju moc za reakci! Kodein v česku ve formě sirupu (tak jak slouží k přípravě leanu) neseženeš vůbec, vyskytuje se jen v menších dávkách u léků na bolest, který jsou na předpis (podobně je tomu i u Xanaxu). Tzn. že mezi teenagerama v ČR tyhle látky nejsou běžný, protože se k nim nemaj jak dostat. Co je ale mnohem častější, než tomu bylo třeba před deseti lety (stačí se zeptat na jakymkoli gymplu v Praze) je, že si tim zlatym levnym pivkem zapiješ dva Neuroly, trochu si na to zahulíš atd. a všechno to hlavně dokumentuješ na Instagramu, aby ostatní věděli, že seš taky cool…

to je dneska mladez!!! :)))
sorry.

diky za prispevek, Krystofe!

To je pravda, že Instagram dneska u mladých jasně vede (i nad Facebookem, ve kterém je “příliš textu”) - díky dostatečné jednoduchosti a “instantosti” sdělení - ovšem že bude sloužit jako vzdájemná sebe-podpora a plácání se po ramenou mezi mladými konzumenty výše zmíněného, to je dost otřesný…

Reaguje na tyhlety moderní trendy třeba nějaká primární prevence, která na ty gymply dochází? Jak jste to měli na vašem gymplu vy?

Ahoj, diky za zajimavej příspěvek. Mam takovej pocit, že kombinace dostupnejch léků, piva (nebo tuzemaku) + sem tam jointik neni až tak doménou nejmladší generace v Čechách, ale cenovědostupnej výlet za hranice všedních dnu jiz několik dekád:) je ale fakt, ze hudební subkultury mají svoje módní drogy. Psychedelie v 60kach, Kokain, hodně ti bylo spojovaný s rockovou muzikou, punk přinesl možná ještě destruktivnější varianty, pak taneční hudba a věci na výdrž atd. To, že se ted vraci low-budget je zajímavý ale i trochu strašidelný. Souhlasím s Kubou, že by me zajímalo, jak se posunuly programy primární prevence…

1 Like

Super článek, já osobně odkojenej na punkrocku, rocku a skáčku jsem vždycky tento hudební styl striktně odsuzoval. Nelíbil se mi styl rozevlátých teplákových souprav, tácku na hlavě, nucená poza drsných hochů apod. Každopádně díky novým přátelům, kteří jsou nejvíc v pohodě a nic z toho nesplňují jsem se k rapu dostal blíže a teď si na něm dost ujíždím a baví mě poslouchat český a slovenský texty interpretů, pohupovat si hlavou do beatů a občas si zajít na koncerty, na kterých mě příjemně potěšilo zjištění, že i na rapové scéně se dá rozjet slušnej mosh pit.

2 Likes

Já jsem při čtení původního článku vůbec netušil, že se fakt něco jako Xanax šíří mezi českou mládeží. Docela mi vyrazil dech článek, kterej popisuje tyhle záležitosti v desítkách… Docela síla teda…