A jsou i lidi který zažívaj opakovaný startovní čáry - jak jsme se o tom bavili tady:
Některým lidem pak zbejvá už jenom ta ubytovna a nekonečný tóčo úvěrů plodících další úvěry.
Ale obecně, teď zaznívají z Pražského magistrátu (zatím jenom) plány na zlepšení situace, startovací byty, družstevní vlastnictví, naplnění volných městských kapacit…řeší se obdobné plány v Brně? Každý krok tímhle směrem může potenciálně povolit tlak na ceny (tenkej led já a mikroekonomie:).
Slyšel jsem od kamarádů z Vídně, že každý developer musí povinně vyhradit kapacitu (tuším, že to bylo 5 %) u každého nového projektu bydlení pro zvýhodněné městeské byty. Pokud pak splňujete základní podmínky, můžete se nechat zapsat na seznam čekatelů - sice to trochu připomíná předlistopadový systém “dekretů na byt”, ale místo let se čeká spíš měsíce a politická náklonnost není podmínkou:). Detaily neznám, ale líbí se mi koncept, díky kterému nevznikají ghetta levných domů na okraji měst a zároveň mladí lidé, rodiny, nebo naopak lidí starší mají určitou naději na stabilizaci svojí situace…