(Ne)dostupné bydlení aneb (ne)spokojený život mladého Pražáka

Vzhledem k tomu, že tato platforma funguje na způsob postěžování si nebo snad zpovědi, pokusím se také přispět svoji bídou do mlýna. Ne že bych snad byl chronický stěžovatel, spíš naopak: snažím se přistupovat k životu pozitivně, ikdyž může přinášet krušné chvilky a beru úděly osudu s úsměvem na rtech. Ale postěžovat si můsím:). Můj problém spočívá v dostupném bydlení.

Jsem, jediný mladý pražák, který má problém sehnat slušnej bejvák za rozumnou cenu? Protože ten plat v Praze zas není o tolik větší než ve zbytku republiky, ale nájmy a ceny nemovitostí jsou neúměrně vyšší. Přiznejte se kdo sám utáhne s průměrným pražským platem průměrný pražský nájem?!? Jasně, bydlíš s buchtou nebo spolubydlíš s kámošem, ale i tak to bejvá koncem vejplaty docela drsný… A sám nemáš šanci pomalu ani na garsonku na předměstí!

Jako jo, můžeš vegetit někde za Prahou – Beroun, Benešov, Dobříš, Kralupy… Ale když si spočítáš tu denní cestu do práce, tak se ti to skoro nevyplatí. A to nemluvim o další hodině a půl cesty do práce a zpátky, ale i o dalších chechtácích co dáš každej den kromě lítačky navíc. Ale hlavně ten čas – už teď jezdím do práce 40 minut a být k tomu, dlaších minimálně 40 minut navíc je už fakt deprimující.

Ano, chápu, do Prahy se za prací sjíždí zbytek země a i zahraniční gastarbajtři a tak je to tu krapet přeplněný a tím pádem se uplatňuje princip „neviditelné ruky trhu“: vyšší poptávka – výšší ceny. Pak ti ale hlava nebere to, že se místo novýho bydlení staví noví obchoďáky a kanceláře a když se náhodou objeví v územním plánování nějaká bytovka, tak je to mrakodrap, kde je nejlevnější byt za 15 mega. Praha je jedno z nej měst na světě a chápu, že si tu luxusní haciendu zasloží zlatá mládež z celého světa, ale co my rodilí pražáci? Mám jet bydlet do pastoušky v Brdech?

Takže ten pověstný „MamaHotel“ je vlastně důsledek problému (ne)dostupného bydlení a né že bychom se rádi nechali rozmazlovat a obsluhovat, ale spíš není moc jiných možností. Ekonomicky to prostě není udržitelný. Jó, ještě před sto lety by stačilo postavit rodičům vejminek a bylo by vystaráno, ale dnes abys stavil vejminek sobě… :slight_smile: Vzpomínám, jak sem nedávno viděl statistiku, kdy mladí lidé „opouštěj hnízdo“. Zatímco ve Skandinávii je to lehce po dvaceti, my to máme asi o deset let pozdějc. A jestli to takhle půjde dál, brzo každej druhej u rodičů zestárne. Já sem jen rád, že můžu konečně ve svých čtyřiatřiceti vypadnout od našich a žít aspoň v tom spolubydlení, než se najde něco lepšího. Jak to máte vy ostatní?

2 Likes

Super článek, Martine, díky! Mám to úplně stejně a vlastně si spokojeně v Praze žiju jen díky dědictví od svých rodičů. Svoje volný kapacity (pokoj) jsem dlouhou dobu pronajímal kamarádům, abych jim a) pomohl b) si prilepšil… Leč to v drtivý většině případů dopadlo tak, že mi nájemníci nezaplatili, přestali bejt kámošema a zmizeli ze světa. A airBnb není můj styl… Tak žiju (naštěstí) sám v 2+1 (díky smutnýmu dědictví)… Ale co pro vás ostatní, jak zjednodušit přístup k vlastnímu bydlení?! ČNB loni znedostupnila hypotéky nutným prvotním vkladem 20% cílové částky… Neměla by podpora státu jít opačným směrem? Na druhou stranu, berlínské zmrazení cen nájmů na dalších 5 let - neomezuje vlastníky nemovitostí?! Obojí má své pro a proti… Jak to máte vy?

budte v klidu, prazaci, v Brne je to uplne stejny :slight_smile:

pak jsou lidi, kteri zacinaji na trosku “nevyhovujici” startovni care…a ti jsou ted totalne v hajzlu
myslim, kdyz nemas treba uplne fungujici rodinu…zadny solidni kamose, atd.

A jsou i lidi který zažívaj opakovaný startovní čáry - jak jsme se o tom bavili tady:

Některým lidem pak zbejvá už jenom ta ubytovna a nekonečný tóčo úvěrů plodících další úvěry.

Ale obecně, teď zaznívají z Pražského magistrátu (zatím jenom) plány na zlepšení situace, startovací byty, družstevní vlastnictví, naplnění volných městských kapacit…řeší se obdobné plány v Brně? Každý krok tímhle směrem může potenciálně povolit tlak na ceny (tenkej led já a mikroekonomie:).

Slyšel jsem od kamarádů z Vídně, že každý developer musí povinně vyhradit kapacitu (tuším, že to bylo 5 %) u každého nového projektu bydlení pro zvýhodněné městeské byty. Pokud pak splňujete základní podmínky, můžete se nechat zapsat na seznam čekatelů - sice to trochu připomíná předlistopadový systém “dekretů na byt”, ale místo let se čeká spíš měsíce a politická náklonnost není podmínkou:). Detaily neznám, ale líbí se mi koncept, díky kterému nevznikají ghetta levných domů na okraji měst a zároveň mladí lidé, rodiny, nebo naopak lidí starší mají určitou naději na stabilizaci svojí situace…

2 Likes

Prý by mohlo být řešením přestěhování se do Ostravy, jak “navrhuje” tamější primátor :slight_smile: