Cześć!
No więc w tamtym tygodniu z radością zamknęłam długi proces rekrutowania naszych superbohaterów polskiej działki Wellbeing, umówiłam się na rozmowę z Asią i Mikołajem i teraz chciałabym wam ich przedstawić:
Aśka jest aktywistką z Lublina, która niedawno przeprowadziła się do Warszawy - pracuje teraz dla Kongresu Kobiet i jednym z elementów jej pracy są wizyty w różnych częściach Mazowsza i spotkania z kobietami-aktywistkami (popraw mnie, jeśli gadam od rzeczy @AskaBednarczyk). Jest też weteranką kulturalnej sceny w Lublinie, z dziesiątkami zorganizowanych wydarzeń - koncertów, festiwali, spotkań. “Demakijaż”, czyli jedyny feministyczy festiwal filmowy w Polsce, to jeden z jej ważniejszych pomysłów i z sukcesem rosnących projektów. Prywatnie koneserka muzyki, znawczyni punka, czyta książki o straight edge. Fajna geekówka
Mikołaj aka @Mikomann jest z kolei tatą i narzeczonym (może nie od tego powinnam zaczynać), który studiuje i pasonuje się psychologią procesu - temat kompletnie mi wcześniej nieznany, dopóki nie pojawił się na mojej mapie Mikołaj Lubi też Berlin, mój obecny dom, gdzie mieszkał wcześniej kilka lat - czasamy gadamy o dzielnicach i ulicach, które szczególnie lubimy. Odkrył w sobie po latach migracji miłość do Polski, i stacjonuje teraz w Warszawie z rodziną. Szczególnie zainteresowało mnie jego systemowe podejście do patrzenia na społeczeństwo, które świetnie wpisuje się w naszą retorykę w ramach Wellbeing: jednosktowe problemy są raczej symptomami bardziej skomplikowanych procesów i tendencji, i trzeba im się przyjrzeć, żeby móc je zdiagnozować i wyleczyć. Liczę na to, że uda mi się od niego nauczyć conieco o tej nowej mi dyscyplinie.
Co planujemy w najbliższych miesiącach?
-
Zorganizować cykl ciekawych wirutalnych kawiarenek - zaplanujemy kilka ciekawych tematów, które miejmy nadzieję przyciągną różnorodną publiczność. Proponowałabym wrzucić w komentarzach kilka pomysłów na pytania, pod którymi możemy je reklamować, np. Czy boisz się wysyłać swoje dzieci na lekcje katechezy? Jak dbamy o starszych w XXI wieku? etc
-
Mikołaj i Asia mają swoje strategie szukania rozmówców: zaproszenia na kawy, wystawianie stolików przy większych wydarzeniach i nagrywanie rozmów, rozpoznawanie wśród znajomych i rodzin, kto jak głosuje…
-
Zorganizujemy wydarzenie, którego data i miejsce są do ustalenia. Bardzo mi sie podoba pomysł @Mikomann, który chce, żebyśmy wystawili stolik w Wawie na 1 sierpnia (rocznica powstania warszawskiego) i na nim zbierać głosy, a ostatni event ustawić na 11 listopada - czyli jeden z najintensywniejszych dni w Polsce, święto niedpodległości, które może w sumie skorzystałoby z obecności jakiegoś nowego forum, obok gigantycznych patriotycznych przemarszy.
No i będą też z nami dyskutowali na platformie o życiu w Polsce, na co czekam z niecierpliwością.
Witamy was oboje w drużynie!