Salutare! Sam Muirhead, membru Edgeryders de cativa ani buni, a fondat anul trecut un festival care se numeste OSCEDays = Open Source Circular Economy Days. Pare ca a fost un hit, si in 2016 il reiau. Partea frumoasa e ca se organizeaza de catre echipe in mai multe orase simultan. Fiecare oras gazduieste propriul event pe tema aceasta, dar se coordoneaza cu reteaua globala. Mai multe:
The Open Source Circular Economy Days (OSCEdays) is a global event & hackathon exploring Open Source for a sustainable Circular Economy. The OSCEdays will happen June 9 – 13 2016 and aim to bring together and globally connect experts, activists and innovators from the fields of open source, circular economy, sustainability, design, waste and resource management in order to develop and exchange ideas and to prototype systems, products and designs for an Open Source Circular Economy.
We believe that this kind of economy – a sustainable, waste free, circular economy – cannot work without transparency, open access to information and open source solutions! The OSCEdays will raise that question and try to build a global community on Open Source for Circular Economy.
Am intrat pe forumul lor sa-mi fac o idee despre teme si discutii si… sounds totally awesome! I’d be in, chiar daca mi-e greu sa estimez cum voi sta cu timpul in iunie, as vrea sa sustin intr-o forma sau alta un OSCE days de Bucuresti.
Mi-ar face mare placere. Din pacate eu si @MANU_BABELE vom fi plecati din Romania la nunta verisoarei mele in perioada 4 iunie 17 iunie, deci exact in perioada in care ar fi festivalul…Dar putem sa ajutam la co-organizare inainte de eveniment. Subiectul este extrem de interesant, si sunt convinsa ca putem sa mobilizam si lume de la Nod makerspace pe acest subiect.
Ce ma bucur ca sunteti interesati! Din cate stiu ei acum lanseaza un apel de participare pentru coordonatori de orase. Asta inseamna ca:
ne decidem unde am vrea sa ne desfasuram in tara si cate zile in perioada festivalului (eu sunt mai mult in Cluj, Iulian e langa Sibiu, Alex si Rux in Bucuresti).
apoi gandim un concept si program de hacaton in jurul unor provocari: programul poate consta in (1) discutii de inceput in jurul unor concepte noi; lucru pe prototipuri; (2) implementare de solutii hardware/soft/servicii; (3) documentarea unor solutii care deja incep sa dea rezultate (4) joc, explorare de chestii noi. Temele in general vizeaza accesul la clean energy, reducerea consumului si risipei, maparea de spatii sau resurse; metode DIY pentru economie circulara etc
ei ne asigura design si infrastructura pe site - adica vom avea o pagina cu informatii (exemplu)
intre timp noi ne pregatim un program, locatie, activitati, colaborari, lansam invitatii, si adunam oamenii
tinem permanent legatura cu echipa globala - au un spatiu unde putem detalia subiectul evenimentului nostru: "Challenges" pentru discutii, inspiratie si sprijin; organizeaza community calls in mod regular, elaboreaza frecvent "how tos" s.a.m.d.
Cum vi se pare? Eu am deja o idee, dar vreau sa mai citesc inainte :P Putem incepe cu o intalnire online unde sa ne hotaram daca ne implicam, dar mai stam cateva zile sa vedem cine se mai baga. Please share?
Am povestit cu cei de la NOD Makerspace in Bucuresti si ar fi dispusi sa ne dea locatia de La firul ierbii, insa eu am vrut sa fie foarte clar ca invitatia e de a co-produce evenimentul, adica sa organizeze si eu cu propria comunitate niste ateliere - mai ales pe zona de 3d printing si textile. Pentru mine e important sa lucram impreuna, altfel nu are sens. Au zis ca vor discuta in sedintele lor si vor reveni cu un raspuns.
Pe de alta parte, amicul meu Andrei a insistat sa facem in Cluj, ca in Bucuresti oricum se intampla destule. Asa ca ramane sa ma decid eu pe zona asta (el poate ajuta, dar va fi plecat in perioada evenimentului).
O a treia intalnire am avut-o zilele astea in Bruxelles cu Sam Muirhead, cel care a pornit miscarea. Una din observatiile profunde care defineste evenimentul anul acesta e faptul ca majoritatea oamenilor nu inteleg conceptele “open source” si “economie circulara”. De exemplu cineva care organizeaza un atelier pe upcycling nu inseamna ca intra in zona de economie circulara - care inseamna regandirea ecologiei si duratei de viata a produselor inca din design. Upcycling e un hack, poate prelungi utilizarea lor dar nu elimina efectele negative: de poluare in faza de productie, de consum iresponsabil sau de tratare necorespunzatoare a reziduurilor. Cam asta am inteles. Ei acum lucreaza la materiale care sa explice mai clar oamenilor ce inseamna, si la randul lor materialele sa creasca calitatea temelor si evenimentelor.
Hey, eu sunt noua pe platforma (desi uite ca o cunosc de fapt si pe Alexandra de la un revelion de acum ceva ani - hello!
Eu ii contactasem pe organizatorii OSCE Days in Berlin sa organizez evenimentul din Bucuresti, nestiind de initiativa voastra. Ei m-au pus in legatura cu Noemi, care m-a directionat la voi. Am creat deja o pagina pe OSCE Days pt Bucuresti, ca un draft pentru a incepe sa adun echipa de organizare. Cum lucrez din Bruxelles, there really needs to be someone in Bucharest doing this! :) Who’s still to organise this event?
Evenimentul poate fi si o platforma pentru imbunatatirea serviciilor publice si transformarea colectarii si reciclarea deseurilor. In Romania, nici 5% din deseurile menajere nu sunt reciclate. Cum ar putea fi gandit un sistem de colectare care sa fie user-friendly / human centred si eficient? if a Bucharest city dweller can’t design it, he/she will def not recycle
resources swap la nivel de comunitate
software development de tip simbioza industriala pentru comunitati locale
design challenges - building sustainable products in makers spaces
Cum ne gasim noi:Â pana acum @Ruxandra va fi plecata in timpul evenimentului, @TOOLosophy (aka Andrei) e in Cluj, Iulian in Sibiu, eu online.
Tu ai fost mai curajoasa ca mine pentru ca ai si inscris Bucuresti (linkul nu merge la mine?). Oricum ar fi, vorbim pe skype si ne coordonam, iar noi de indata ce avem detalii despre eventul din Sibiu la care lucram cu @Iulian_Ifrim dam de stire. Si vom incerca sa avem abordari complementare pe cat posibil.