Planning meeting on civic engagement platforms

This is a wiki documenting ideas and format for the event. It’s a work in progress. Log in and edit it as you please…

The idea goes back to this summer and was prompted by several encounters between community members, mainly by Ruxandra and Ana Maria Toni. This informal meeting is an opportunity for different groups in the city working in civic platform development to come together and share their projects, discuss challenges and work out more effective ways for engaging citizens to participate in democracy and decision making.

When is it happening?

4th November at Lente Sotron (bdul Pache Prototopescu, Bucharest).

TBA

Assumptions

From early research, we found a lot of inactive platforms and close to none functional online participation setups (not counting facebook groups which are quite active, especially activist groups e.g. Save Rosia Montana).

Some of these are documented in this google doc (ask for permission if needed).

It seems single issue platforms are more effective than general participation platforms. Two examples: http://www.i74.ro/ , a legislative initiative currently being driven by citizen groups; http://www.euvotez.com/despre-noi/  a web app for live monitoring of election centers by Romanian voters abroad.

Newest platforms rising with the mass protests in early November (colectiv tragedy when people took the streets): http://schimbaromania.com/guvern - for Gov and Parliament nominees and crowdsourced demands; https://cevremcolectiv.yrpri.org/ - for crowdsourced demands; modeled on the Icelandic platform Your Priorities

It seems that:

  • We need to be more effective in engaging citizens to actually use platforms. 
  • We need to look at what's been done already before creating ever new platforms.
  • We need to see if there is scope for sustainability before starting any platform development.
  • add yours

Questions we would like to answer

Funnel platforms vs Direct participation platforms. Currently most platform content is generated by admins, and not citizens. How to go from platforms raising awareness (plenty of those!) to platforms fostering (inter)action and interactivity?

What’s missing for massive number of citizens to use the existing platforms? Most projects we found while researching are inactive - those developed under grants because the money was over, those developed by volunteers because the costs of maintenance and comms is too big, I assume. I would really like to see a discussion on social protocols and design and how that needs to complement good technology.

Do we need a common project and not dissipate efforts? Would it be more effective if more of us worked together? How can we do that, concretely?

What will happen at the event?

  1. Case study collection: introducing three promising local platforms in Romania or from abroad.
  2. Informal discussion around existing projects: we would like to ask a number of invited guests to introduce their vision, platforms and challenges.
  3. Collectively draft a list of shared practices and tools currently being tested in the Romanian landscape.
  4. Explore collaboration at a bigger scale (eg the 2% project cross promoted and implemented on various platforms)

Add your ideas here

A date suggested for this is Monday, 26th of October. Would this work? Paging @Ana-Maria_Țoni, @Ruxandra, @Raluca_Iacob_Pop, @Catalina, @MANU_BABELE, @Alex_Stef

Întâlnirea - după 15 noiembrie

Salut,

Cred că data întâlnirii ar trebui să fie după 15 noiembrie, undeva la început de decembrie. în perioada asta (oct-mijl noiembrie) toată lumea este super ocupată cu activitățile și proiectele pe care le realizează și chiar dacă își poate rupe 2 ore, nu o să aibă starea de spirit pentru o discuție de structurare a activității și introspecție profesional-organizațională…

Raluca

După 28 octombrie?

Și la mine ar merge mai bine mai spre noiembrie, dacă se poate.

Ana si Ruxandra

Eu zic ca daca Ana Maria Toni si Rux se hotarasc, sa ne anunte, pentru ca oricum ele au fost cu ideea si probabil vor avea cel mai mult de munca. Eu ma supun, desi am si eu preferinte :slight_smile: Who does the work calls the shots…

@Ruxandra daca puteti anunta cat mai repede ar fi super…!

i74: initiativa legislativa cetateneasca, prima dupa multi ani

Tocmai ce-am dat peste http://www.i74.ro/, un proiect de lege initiat de Fundatia Cezar care acum aduna semnaturi (are nevoie de 100.000) pentru a schimba modul de funcționare al Parlamentului. “ne dorim un Parlament pentru cetățeni, nu pentru politicieni”, zic ei.

Ce mi-a placut e simplitatea platformei si claritatea continutului, dezvoltata pe http://nationbuilder.com/. Sigur, aici observatia e ca o “single-issue platform” e mult mai simplu, ieftin si eficient de dezvoltat si intretinut.

4 noiembrie la ora 20:00 la Lente Sotron (Pache Protopopescu)

Salutare, se pare ca intalnirea se intampla la data asta… Confirmati va rog daca ajungeti, ar fi bine sa fim pana in 10-15 oameni. Va fi ceva intim si speram o discutie la subiect… #testingwaters

logistica intalnire

@Raluca_Marinescu: am inteles ca tu te ocupi de organizare: te rog frumos, se poate alege un spatiu in care nu se fumeaza deloc? Am o alergie crunta la fumul de tigara.

Si care este durata estimata a intalnirii? Multumesc :slight_smile:

@Catalina la Lente sunt camere cu usi, pot cere sa avem o camera doar a noastra si sa inchidem usa pentru a evita fumul. Ma tem ca nu prea sunt locuri in Bucuresti care sa ne ofere intimitate si unde nu se fumeaza (sau nu stiu eu de ele). Daca stiti voi, ceilalti, un astfel de loc, suntem deschisi sugestiilor

Despre locul intalnirii

Daca credeti ca e mai potrivit, Fundatia pentru o societate deschisa are un spatiu foarte potrivit pentru intalniri (acum vreo 2 ani l-au si botezat Centrul Public). Noi acolo organizam intalnirile din proiectul Sustine cultura in educatie.

FSD este de altfel interesat de date deschise si participarea grupurilor informale de cetatenti la luarea deciziilor publice, poate stiti de ultimele lor proiecte si studii:

http://fundatia.ro/dezvoltarea-capacității-ong-urilor-și-grupurilor-informale

si

http://fundatia.ro/raport-activitatea-grupurilor-informale-civice-în-românia.

Cu alte cuvinte, cred ca si tematic s-ar regasi in propunerea intalnirii.

Puteti lua legatura cu ei sa vedeti daca ne pot gazdui, daca vi se pare o idee buna.

Raluca

De 2% e interesată și Ceata

Salut! Și în Ceata avem ca proiect prioritar platforma pentru 2%, deci s-ar putea să fie utilă întâlnirea și pentru noi. Scuze că dau buzna așa după ce nu am mai fost activ. Pot participa și 1-2 persoane de la Ceata?

As vrea sa pastram un focus

Daca confirma Raluca ne apropiem de 15 persoane - incluzandu-i pe cei contactati de Raluca & co.

@TCT intalnirea e cu oameni care au dezvoltat sau dezvolta platforme de implicare civica cum sunt cele de mai sus si exemple din afara (vezi acesta), deci destul de nisata. Platforma pentru 2% era doar un exemplu. Acuma depinde de tine daca esti chiar interesat sa lucrezi pe asta… eu oricum o sa documentez online asa ca vei putea transmite mai departe in organizatia ta si ulterior.

Dacă e implicată dezvoltarea, da

Păi Ceata a dezvoltat de-a lungul timpului mai multe platforme de implicare civică. Printre ele, http://nuvasuparati.info, http://pmbplus.ceata.org. Dacă considerați că nu suntem utili, e în regulă.

Problema e că majoritatea cetățenilor și organizațiilor cred că dezvoltarea unor astfel de platforme (împreună cu gândirea conceptului și implementarea unor bune practici în platformă) nu contează prea mult și nu e necesar de finanțat.

Dezacord

Observatia mea personala e ca toata lumea e entuziasta de dezvoltarea de platforme si aplicatii - in idee, dar si in finantari ( acuma recunosc ca nu stiu cati au aplicat pentru fonduri cu ideile lor de platforme si au fost respinsi), insa prea putini sunt interesati de mentinerea si cresterea platformelor.

Exemplul nuvasuparati e bine ales, chiar acum cateva saptamani bune m-am inscris dar nu am primit nicio confirmare nici un bunvenit :frowning: Pacat, platforma pare grozava.

Oare gasim undeva date cu privire la finantarea platformelor in Romania?

PS @Raluca_Marinescu iti multumim din suflet pentru eforturile in organizare, see you soon!

Voluntariat

Nuvasuparati.info a fost dezvoltat și întreținut de Andrei Petcu de la Ceata în regim de voluntariat și de aceea Ceata e interesată să găsească finanțare. Ceata face multe proiecte (inclusiv de implicare civică) pentru că crede în ele, dar nu și primește bani. Căutăm să schimbăm această stare de fapt.

Multumim Raluca, le-am trimis in dimineata aceasta un mail. Ai idee cat de promt raspund la adresa aceasta de mail info@fundatia.ro? Poate ai o alta adresa care ne-ar fi de ajutor?

@TCT mai avem locuri, te asteptam la intalnire. Va avea loc pe 4 Noiembrie de la  ora 20:00, fie la Lente&Sotron (Pache Protopopescu 20) fie la Fundatia pentru o societate deschisa (Str. Caderea Bastiliei nr. 33 ) , daca ne raspund in timp util.

Ne vedem pe 4 noiembrie

Mulțumesc, Raluca. Ne vedem la întâlnirea de pe 4 noiembrie la Lente&Sotron. Sper să reușim colaborări pe proiecte concrete, finanțate.

Lente si Sotron

Fundatia pentru o societate deschisa cade, ramanem pe varianta Lente si Sotron

1 Like

particip pe 4noiembrie

@Raluca Marinescu, @Alex Stef, @Noemi: multumesc mult pentru invitatie si confirm participarea.

1 Like

Inaugurarea Hub-ului Cetateniei Active

Salut,

O parte din voi cred ca au auzit deja despre acest spatiu, noi ne gandim sa mergem la lansare si chiar sa lucram de acolo. Pentru cine vrea detalii, acesta este evenimentul

Later edit

Partea aceasta a evenimentului de inaugurare ar fi de interes comun

19:30 – 20:15 Cum încurajăm cetățenia activă? Modele de bune practici - Discuții panel cu

reprezentanți ONG din România - Mezanin, Corp B, Hub-ul Cetățeniei

Nicușor Dan, Președinte fondator Uniunea Salvați Bucureștiul

Raluca Teodor, Coordonator de program – Fondul pentru Inovare Civică, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile;

Codru Vrabie, Membru Funky Citizens;

Nicoleta Chiriță, Coordonator proiecte Centrul de Resurse pentru participare publică - CeRe;

Adriana Boruna, Șef Serviciu Dezvoltare, Biblioteca Națională a României

1 Like

Participare in seara asta

Salut,

Intalnirea de azi ramane in picioare, va asteptam de la 20:00 la Lente&Sotron pe Pache Protopopescu 20. Ar fi minunat daca ati putea confirma prezenta